streda, 17. decembra 2014

Florida rezy




Úžasný zákusok, ktorý milujem už od detstva. 

cesto:

5 vajcia

250 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
300 g polohrubej múky
1  prášok do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 

Do toho si primiešame preosiatú múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm. 
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 

Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.


vanilková plnka:

1 veľký broskyňový kompót - 850 ml
600 ml mlieka
2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy
5 lyžice kryštálového cukru
200 g Hery alebo masla
1 lyžička vanilkovéj esencie (nemusí byť)
1  malé smotanové salko v tube 75 g -  Condé, kupujem v Kauflande - (nedávala so celé, len asi tak 3/4 tuby),  to salko nemusíte dávať, ale s ním je plnka jemn ejšia a chutnejšia


1. Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

2. Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

3. Nakoniec pridáme salko (tiež izbovej teploty) a ešte došľaháme.

4. Na upečené a vychladnuté cesto natrieme polovicu vanilkovéj plnky, poukladáme nakrájané odkvapkané broskyne a natrieme zvyšnú plnku.

5. Na rovnomerne natretú vanilkovú plnku natrieme šľahačkovú plnku z dvoch vyšľahaných šľahačiek.



šľahačková plnka:

2 x 250 ml  33% smotany 

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


Povrch koláča môžte ozdobiť akokoľvek, napríklad postrúhať čokoládou alebo posypať čokoládovou ryžou. Ja som zdobila ešte jednou vyšľahanou šľahačkou a kúskami broskýň.

2 komentáre:

  1. v redepte napísaný broskyňový kompot a potom na krém poukladať marhule

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.