UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

sobota 31. januára 2015

Orechovo-karamelový zákusok s čokoládovou polevou ganache



Veľmi jemný, mäkkučký a lahodný zákusok so skvelou čokoládovou polevou. Úžasne na čokoládovej poleve genache je to, že nikdy úplne nestuhne takže sa vám nebude pri krájaní lámať, ale vždy bude jemné vláčna. Navyše je lahodne jemná a zákusku dodá jedinečnú chuť.



cesto: 


5 vajcia

220 g cukru

150 g najemno nasekaných alebo pomletých orechov

250 g polohrubej múky

1 dl vody

o,7 dl oleja (70 ml)

prášok do pečiva


Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. 
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm. 


---------

Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme nasekané alebo pomleté orechy, dôkladne premiešame.




Nakoniec pridáme po častiach preosiatú múku s práškom do pečiva a premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.



Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.




karamelová plnka:



300 ml mlieka

1 vanilkový puding

2 lyžice kryštálového cukru

250 g Hery alebo masla

1 plechovka karamelového Salka    (ja používam obyčajné salko, kde plechovku salka varím v hrnci z vodou asi 1 hodinu a 10 minút, nechám vychladnúť, takto pripravené salko nám chutná lepšie ako už hotové kúpené karamelové)

Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

Nakoniec pridáme salko a ešte došľaháme. 



Vychladnuté upečené cesto si vodorovne prekrojíme na polovicu a každú polovicu natrieme plnkou. Koláč dáme vychladiť aspoň na 4 hodiny a potom naň nalejeme pripravenú čokoládovú polevu.




čokoládová poleva:



150 ml smotany na šľahanie (mala by byť 33%, ale ja som použila 31%)


100 g čokolády na varenie


môžte pridať kúsok masla, ale ja som nepridávala



Smotanu privedieme k varu, odstavíme, pridáme polámanú čokoládu a poriadne prešľaháme, kým sa nám čokoláda poriadne rozpustí.

Za občasného miešania mierne vychladíme a nalejeme na plnku. To, aby bola plnka vychladená je dôležité preto, aby sa nám poleva zbytočne nezlievala ale ostala hneď tuhšia.

13 komentárov:

  1. Prekrásny blog...precízne spracované postupy a úžasné fotky...som rada, že som ho objavila. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za krásny komentár, som veľmi rada ža sa Vám u mňa na blogu páči.

      Odstrániť
  2. Vyskusala som vyborny receptik kolacik chutil, a dakujem za recept na netradicnu polevu, nakolko nie som velmi zrucna pri krajani klasickej cokoladovej polevy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pekný komentár, som veľmi rada že vám koláčik chutil.

      Odstrániť
  3. Koláčik som zatial nepieka, ale podľa popisu si viem predstaviť tú vynikajúcu chuť, najmä tá poleva so smotanou vylepšuje chuť koláčika. Oceňujem perfektný popis postupu ako aj uvedenie rozmeru plechu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem za pekný komentár, koláčik je naozaj výborny, odporúčam.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ako mám prerezať korpus vodorovne alebo zvislo na dve rovnaké časti? Zákusok vyzerá výborne chceli by sme ho vyskúšať na sviatky. Ďakujem za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ako treba prerezať korpus vodorovne alebo zvislo na dve rovnaké časti? Zákusok vyzerá výborne a chceli by sme ho vyskúšať na sviatky. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Rezy sa vydarili, su fantasticke. Salko som 1-krat varila a je velmi dobre. Popoludni balim synovi na intrak 3:-) Vdaka za receptiky (este idem robit kuracie prsia v zemiakovom cesticku podla Teba 3:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Darinka, veľmi ma ťeší že vám chutilo a že môj blog je vám inšpiráciou, to poteší každú blogerku <3

      Odstrániť
  8. Prosim vás je vhodný tento kolač aj na svadbu, je trvanlivejší. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, len odporúčam použiť klasickú čokoládovú polevu, čiže čokoláda a s trochou 100% stuženého rastlinného tuku.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.