piatok, 13. februára 2015

Čokoládovo-banánová torta




Úžasná torta s veľmi jemnou a lahodnou plnkou, nenáročná na prípravu aj zdobenie, ktoré zvládne naozaj každý.



cesto: 


5 vajcia

250 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
270 g polohrubej múky
30 g kakaa
1  prášok do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme do tortovej formy (26 cm) vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30-40 minút. 

---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.




plnka: 


3 vajcia


150 g kryštálového cukru


250 g  Hery alebo masla


3 rovné lyžice kakaa


1  malé smotanové salko v tube 75 g -  Condé, kupujem v Kauflande 



1 veľký banán





postup:


1. 

Do misy si dáme vajíčka cukor a kakao, premiešame asi minútu a ďalej to šľaháme nad parou do zhustnutia, kým sa nám cukor nerozpustí a začne to trocha hustnúť. Malo by to byť horúce, aby sa nám to pasterizovalo, aspoň na tých 80 °C.




2. 

Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, pridáme heru alebo maslo, ktorá musí mať tiež izbovú teplotu  a vyšľaháme. Nakoniec pridáme salko v tube, samozrejme tiež izbovej teploty a poriadne došľaháme.




3. 

Cesto si prekrojíme na polovicu a natrieme ho polovicou plnky. 



4. 

Banán si pokrájame na kolieska a pokvapkáme ho citrónovou šťavou, aby nám nezhnedol. Poukladáme ho na plnku, mierne vtlačíme do plnky, pridáme jednu lyžicu plnky a trocha zarovnáme. 

5. 

Prikryjeme druhou polovicou cesta, namastíme tortu zvyšnou plnkou po celom obvode a ozdobíme podľa vlastnej fantázie a chuti.

6. 

Nakoniec si vyšľaháme šľahačku a dozdobíme.

šľahačka

250 ml  33% smotany 

1 kopcovitá lyžica práškového cukru
1 stužovač do šľahačky

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.