nedeľa, 12. apríla 2015

Snehové trubičky - Šamrole



Ahojte priatelia, tento recept na úžasne trubičky mám od maminy a milujem ich už od detstva, veď kto by ich nemiloval :) Pripravovala ich z domáceho lístkového cesta, samozrejme bol to vyšší level, ale ja ich väčšinou pečiem z falošného, je to rýchlejšie a jednoduchšie ako pripraviť pravé lístkové cesto, navyše je výborne a hrehučke. Na tieto trubičky neodporúčam kúpené cesto, lebo to sa môže trhať a kedže toto falošné cesto zaberie pár minút práce, tak nie je čo riešiť.


cesto:


300 g hladká múka

250 g Hera

200 ml kyslá smotana 16%


1.
Do misy si dáme múku, zmäknutú Heru, kyslú smotanu a vypracujeme cesto. Netreba sa s tým veľmi baviť, stačí aby sa nám to všetko pekne spolu zmiešalo, trvá to môžno tak 5 minút.
Vypracované cesto v mise prikryjeme mastným papierom, odložíme na chladné miesto na pár hodín, najlepšie cez noc.

2.
Odležané cesto si rozdelíme na 2 častí a každú rozvaľkáme na hrúbku asi 2 - 3 milimetre. Formičky si naolejujeme, najlepšie rukou, do dlaní si dáme trocha oleja, namažeme si ruky a následne nimi naolejujeme formičky.
Cesto si nakrájame na 2 centimetrové pásiky, dlhé asi tak 30 centimetrov. Každý pásik namotáme na trubičku tak, aby sa nám cesto prekrývalo. 

Môžeme potrieť  zvyšným žĺtkom, alebo maslom, ale ja to nepotieram ničím, pretože  potom sa zvykne povrch pripaľovať. Pripravené namotané trubičky dáme na plech, ktorý sme si vystlali mastným papierom a pečieme na 180 stupňov asi 20 minút. 

3.
Po upečení necháme vychladiť asi 5 minút a ešte za horúca zosunieme trubičky z formičiek, pozor je to ešte horúce.

4.
Po vychladnutí trubičky naplníme snehovou plnkou.

snehová plnka:


4 bielka

250 g kryštálového cukru

4 lyžice šťavy z citróna

Bielka si prešľaháme v mise asi 1 minútu, prisypeme cukor prešľaháme asi pol minúty a dáme to nad paru. V mise nad parou to šľaháme elektrickým šľaháčom asi 15-20 minút do zhustnutia, pokiaľ sa nám na boku nezačne robiť cukrová krusta. Pred koncom šľahania ešte pridáme citrónovú šťavu a došľaháme. Je to veľmi jednoduché, netreba sa toho báť.

5.
Plnku dáme do cukrárskeho vrecka a naplníme ňou trubičky.

6.
Tento recept je na 30 kúskov.



Kedže sa mi zvýšilo trocha plnky a mala som po ruke aj tortové oplátky, tak som si ich naplnila zvyšnou plnkou, nasypala trocha želé cukríkov a boky som namáčala v kokose. Vrchný diel oplátky si treba narezať vopred na rezy a poukladať na plnku. Bolo to úžasne dobré.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.