štvrtok, 17. decembra 2015

Laskonky



Pečiete, alebo stále váhate či sa vám laskonky vydaria? S týmto receptom už váhať nemusíte a určite ich vyskúšajte. Recept je jednoduchý, dokonalý a laskonky chutia ako z cukrárne, dokonca oveľa lepšie. Tiež som hľadala dobrý recept po mnohých neúspechoch, keď sa mi laskonky nepodarili a rozliali, ale keď som vyskúšala tento, ktorý som mala priložený pri kúpenej šablonke, bola som prekvapená, pretože sa mi vydarili na prvýkrát. Od vtedy ich pečiem stále a vždy sa vydaria.



cesto:




6 vaječné bielka

330 g kryštálový cukor

100 g práškový cukor

170 g mletých orechov

formu na laskonky - kúpite v domácich potrebách




postup:




1.
Bielky šľaháme pol minúty, po pol minúte pridáme kryštálový cukor a šľaháme 1 a pol minúty, hneď dáme misu nad paru a nad parou šľaháme ďalších asi tak 15 minút do veľmi tuhéj peny. Šľaháme elektrickým ručným šľahačom.


2.
Keď máme vyšľahané bielky úplne do tuha, misku stiahneme z pary a necháme mierne vychladnúť, asi tak minútu až dve. Pomleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a opatrne vmiešavame do vyšľahaných bielkov.


3.
Dôkladne premiešaný orieškový sneh


lyžičkou kôpkujeme na plech, vystlaný papierom na pečenie, na ktorom máme nachystanú formu na laskonky. Formu na laskonky treba mierne naolejovať a to tak, že mierne naolejovanou servítkou pretrieme formu, aby sa nám lepšie pracovalo pri tvorení laskoniek.

4.
Lyžičkou kôpky mierne zahladíme a stierkou uhladíme podľa šablóny.


Prebytočné cesto vrátime naspäť do misy.
Formu zľahka nadvihneme, najprv z jednej strany, aby laskonky pekne skĺzli od formy.
Formu otrieme a znova prejdeme naolejovanou servítkou, takto sa nám laskonky budú šmýkať z formy jedná radosť.
Takto pokračujeme pokiaľ sa nám neminie všetok sneh.

5.
Plech vložíme do vyhriatéj rúry na 130°C, asi po 15 minútach laskonky naskočia. Potom teplotu znížime na 80°C a necháme ich dosušiť pri mierne pootvorených dvierkach rúry, asi 30 minút.
Ak by ešte neboli suché, treba ich dosušiť. Laskonky sú hotové vtedy, keď sú odspodu krásne usušené (treba si jeden vybrať a vyskúšať, pretože každá rúra pečie inak).

6.
Vychladnuté laskonky plníme karamelovo-kávovou plnkou, alebo ľubovoľnou podľa chuti.


Vyšlo mi 58 kuskov, čiže 29 párov laskoniek.



Pripravíme si plnku a na plnku budeme potrebovať:


250 g masla alebo hery

200 g práškového cukru

0,5 dl uvarenéj silnej zrnkovej kávy

1 dl mlieka

25 g hladkej múky


postup:


1.
4 lyžice práškového cukru dáme skaramelizovať, keď je cukor rozpustený a má tu správnu farbu, prilejeme uvarenú kávu a mlieko. Poriadne to miešame a privedieme k varu. Prisypeme múku a uvaríme hustejší puding, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.

2.
Maslo izbovej teploty zmiešame so zvyšným cukrom, vyšľaháme do peny a postupne pridávame vychladnutý puding. Vyšľahanou plnkou plníme laskonky.






9 komentárov:

  1. Nádhera...laskonky som mala veľmi rada a práve také z orechového cesta a krém bol myslím si tiež taký ako tvoj karamelovo kávový. Šablonu na ne mám už niekľko rokov ale veru som sa k ich príprave ešte nedotala, musím to napraviť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evička, ďakujem za pekný komentár, to musíš určite napraviť, tieto sa ti určite podaria, nie som žiadna cukrárka a mne sa vydarili na prvýkrát :)

      Odstrániť
  2. Presný a super dobrý recept :)Ďakujem!Vyskúšala som a velmy som spokojná.Už dlho hladám taký recept.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár, som veľmi rada že sa vydarili :)

      Odstrániť
  3. ja mam strasnu smolu na laskonky. prvyraz boli krasne, ako z cukrarne. a odvtedy nic. len jedna velka zuvacka. uz ani nemam chut to robit :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite vyskúšajte znova, nech vás neodradí jeden neúspech :)

      Odstrániť
  4. velmi dobry recept prvy krat som ich robila a som spokojna pekne sú vydarili sa hurá tešim sa znich

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.