utorok, 10. júna 2014

Kysnuté rohlíčky




Veľmi jemné a chutné rohlíčky.
Rohlíčky som plnila makovou a tvarohovou plnkou, ale výborne sú aj z nutelou alebo jablkovou plnkou.



cesto:

400 g polohrubej múky

20 g droždia  (ja používam sušené)

250 ml vlažného mlieka   (aby cesto nebolo husté ani riedke)

50 g kryštálového cukru

50 g roztopeného masla

1 vajce 

1/2 lyžičky soli     
                              










Zo surovín a kvásku vypracujeme cesto a necháme ho hodinu kysnúť.
Cesto si rozdelíme na 12 častí. Každú časť si rozvaľkáme na ovál, naplníme, spodný okraj narežeme a stočíme. Rohlíčky poukladáme na plech vystlaný mastným papierom a pečieme pri teplote 180°C asi 25 minút. Ihneď po upečení povrch rohlíčkov poriadne pomastíme roztopeným maslom. Po vychladnutí rohlíčky posypeme práškovým cukrom.


tvarohová plnka:

250ml mäkkého tvarohu

2 lyžice práškového cukru

pár kvapiek citrónovej šťavy

trocha vanilkovéj esencie


maková plnka:

pomletý mak zmiešať s trochou džemu alebo lekváru






5 komentárov:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.