sobota, 21. júna 2014

Jahodovo-smotanová torta





cesto:

3 vajcia
125 g kryštálového cukru
0,5 dl vlažnej vody
0,4 dl oleja
140 g polohrubej múky
2 kopcovité lyžice kakaa
1/2 prášku do pečiva


Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom.
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.


---------


Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.




jahodový puding:


250g jahôd

4 lyžice cukru
2 vanilkové pudingy
3,5 dl vody

Jahody očistíme, nakrájame na polovice, mierne vidličkou popučíme.


V 3,5 dl studenéj vody rozmiešame 2 vanilkové pudingy.


Jahody zasypeme cukrom a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 5 minút.


Po 5 minútach prilejeme vodu s pudingami a uvaríme hustý puding.


Za občasného miešania necháme mierne vychladnúť  (asi 10 minút) a natrieme na vychladnutý a jahodovým džemom natretý korpus.


Natretý korpus dáme vychladiť asi na 1-2 hodiny a pripravíme si šľahačkovú plnku.



šľahačková plnka:


250 ml  33% smotany 
250 g mascarpone       
stužovač do šľahačky
5 lyžíc práškového cukru



Smotanu si vyšľaháme s 1 lyžicou práškového cukru, pred koncom šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


V druhej mise si vymiešame mascarpone so 4 lyžicami práškového cukru a po častiach do toho vmiešame vyšľahanú šľahačku.

Takto pripravenú šľahačkovú plnku natrieme na vychladený jahodový puding.


Povrch posypeme hoblinkami z bielej čokolády.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.