nedeľa, 8. júna 2014

Jablkovo-orechové rezy



Výborný vláčny koláč.
Inšpirovala som sa náhodne niekde na anglickom blogu, kde bol tento koláč na povrchu poliatý len cukrovou polevou, no ja som si ho troška vylepšila takto :-) a veľmi nám chutil.



cesto:

2 šálky hladkej múky     ( veľkosť  šálky  3 dl )


1 šálka polohrubej múky


2 šálky cukru


1/2 lyžičky soli


1/2 lyžičky sódy


1/2 lyžičky prášku do pečiva


1 lyžička škorice


4 vajcia


3/4  šálky oleja


2 lyžičky vanilkovéj esencie


3 šálky jemne nasekané jablka


1/2 šálky jemne nasekaných orechov



Všetky suché prísady zmiešame - múka, soľ, sóda, prášok do pečiva, škoricu.

Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej a vanilk. esenciu. 
Po vyšľahaní  pridáme suché prísady a poriadne premiešame. 
Nakoniec primiešame nasekané jablká a orechy.
Cesto vylejeme na plech vystlaný mastným papierom a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 37 x 27 cm.




pudingová plnka:

0,5 l mlieka

5 lyžíc kryštálového cukru
2 vanilkové pudingy


Z mlieka, cukru a pudingov si uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Do vychladnutého vmiešame vyšľahanú šľahačku a natrieme na vychladnutý koláč.


šľahačka:

250ml  33% smotany 
1 lyžica práškový cukor
1 stužovač do šľahačky


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.





Na povrch plnky som natrela jablkové pyré a posypala čokoladovými hoblinkami.

jablkové pyré:

2  jablká
2 lyžice citrónovej šťavy
3 lyžice cukru
2 dl vody

Jablká ošúpeme,  pokrájame na malé kúsky a dáme variť do vody s cukrom a citrónovou šťavou. 
Povaríme asi 10 minút, rozmixujeme ponorným mixérom a varíme ďalších 10 minút. Ak sa vám to bude zdať husté pridajte vodu a dovarte.
Po prechladnutí pyré nastriekame a rozotrieme na plnku.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.