Inšpirovala som sa náhodne niekde na anglickom blogu, kde bol tento koláč na povrchu poliatý len cukrovou polevou, no ja som si ho troška vylepšila takto :-) a veľmi nám chutil.
cesto:
2 šálky hladkej múky ( veľkosť šálky 3 dl )
1 šálka polohrubej múky
2 šálky cukru
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky sódy
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička škorice
4 vajcia
3/4 šálky oleja
2 lyžičky vanilkovéj esencie
3 šálky jemne nasekané jablka
1/2 šálky jemne nasekaných orechov
Všetky suché prísady zmiešame - múka, soľ, sóda, prášok do pečiva, škoricu.
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej a vanilk. esenciu.
Po vyšľahaní pridáme suché prísady a poriadne premiešame.
Nakoniec primiešame nasekané jablká a orechy.
Cesto vylejeme na plech vystlaný mastným papierom a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 37 x 27 cm.
pudingová plnka:
0,5 l mlieka
5 lyžíc kryštálového cukru
2 vanilkové pudingy
Z mlieka, cukru a pudingov si uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Do vychladnutého vmiešame vyšľahanú šľahačku a natrieme na vychladnutý koláč.
šľahačka:
250ml 33% smotany
1 lyžica práškový cukor
1 stužovač do šľahačky
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Na povrch plnky som natrela jablkové pyré a posypala čokoladovými hoblinkami.
jablkové pyré:
2 jablká
2 lyžice citrónovej šťavy
3 lyžice cukru
2 dl vody
Jablká ošúpeme, pokrájame na malé kúsky a dáme variť do vody s cukrom a citrónovou šťavou.
Povaríme asi 10 minút, rozmixujeme ponorným mixérom a varíme ďalších 10 minút. Ak sa vám to bude zdať husté pridajte vodu a dovarte.
Po prechladnutí pyré nastriekame a rozotrieme na plnku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.