piatok, 5. augusta 2016

Jemný kysnutý ovocný koláč s tvarohom a maslovou posýpkou




Jemné, ľahučké ako vánok nadýchané cesto, výrazná slivková chuť v kombinácií jemného tvarohu, zanechá neskutočný pôžitok vo vaších ústach. 
Mäkkučký a šťavnatý koláč, kde cesto je naozaj veľmi jemné, ľahučké a nadýchané . 
Toto skvelé kysnuté cesto je vhodné aj na buchty, záviny a tiež slané pečivo. Je nezvyčajné, ale prekvapí vás ľahkosťou, vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou. Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkkučké 2 až 3 dni.



cesto:


250 g hladkej múky

250g polohrubej múky 

3 pol. lyžice kryštálového cukru

štipka soli

1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia

250 ml vlažného mlieka  

1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy

2 pol. lyžice kyslej smotany,  môže byť aj smotanový jogurt 

1 celé vajce 

70 ml oleja


1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 
Premiešame a dáme vykysnúť.

Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.

2.
Cesto dobre vymiesime,  



prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.

3.
Pokiaľ nám cesto kysne, pripravíme si plnku a maslovú posýpku.



plnka:


250 g jemný hrudkový tvaroh

250 g mäkky tvaroh

2 - 3 lyžice kysléj smotany

1 žĺtok

100 g práškového cukru




Všetko spolu vymiešame.



maslová posýpka:



50 g maslo

50 g polohrubá múka

50 g detská krupica

25 g práškový cukor

25 g kryštálový cukor

Z masla, cukru, múky a krupice si prstami premiešavaním pripravíme posýpku.




4.
Vykysnuté cesto dáme na vymastený a mukou posypaný plech. Veľkosť plechu je 36 x 34 cm. Rukou ho rovnomerne roztlačíme až po okraje



a takto necháme podkysnúť ešte 15 minút.

5.
Na cesto natrieme tvarohovú plnku, nedávame ju až k okrajom, 



poukladáme na ňu slivky



dáme piecť na 180°C asi 20 minút. 

Po 20 minútach koláč vyberieme, posypeme pripravenou posýpkou a dáme piecť ďalších cca 15 minút. Čiže celková doba pečenia je asi 35 minút. Po upečení môžme ešte posypať práškovým cukrom.








2 komentáre:

  1. Dobrý deň, dnes som koláčik piekla a vlastne iba kvoli nemu som si kupila slivky :-) musím pochváliť aj cesto, ktoré je skvelé.super recept a teším sa na ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za Vašu feedback, za pekný komentár, veľmi ma teší že sa Vám koláč vydaril a hlavne chutil tak ako aj nám :)

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.