UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 5. augusta 2016

Jemný kysnutý ovocný koláč s tvarohom a maslovou posýpkou




Jemné, ľahučké ako vánok nadýchané cesto, výrazná slivková chuť v kombinácií jemného tvarohu, zanechá neskutočný pôžitok vo vaších ústach. 
Mäkkučký a šťavnatý koláč, kde cesto je naozaj veľmi jemné, ľahučké a nadýchané. 
Toto skvelé kysnuté cesto je vhodné aj na buchty, záviny a tiež slané pečivo. Je nezvyčajné, ale prekvapí vás ľahkosťou, vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou. Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkkučké 2 až 3 dni.



cesto:


250 g hladkej múky

250g polohrubej múky 

3 pol. lyžice kryštálového cukru

štipka soli

1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia

250 ml vlažného mlieka  

1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy

2 pol. lyžice kyslej smotany,  môže byť aj smotanový jogurt 

1 celé vajce 

70 ml oleja


1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 
Premiešame a dáme vykysnúť.

Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.

2.
Cesto dobre vymiesime,  



prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút na teplom mieste.

3.
Pokiaľ nám cesto kysne, pripravíme si plnku a maslovú posýpku.



plnka:


250 g jemný hrudkový tvaroh

250 g mäkky tvaroh

2 - 3 lyžice kysléj smotany

1 žĺtok

100 g práškového cukru




Všetko spolu vymiešame.



maslová posýpka:



50 g maslo

50 g polohrubá múka

50 g detská krupica

25 g práškový cukor

25 g kryštálový cukor

Z masla, cukru, múky a krupice si prstami premiešavaním pripravíme posýpku.




4.
Vykysnuté cesto dáme na vymastený a mukou posypaný plech. Veľkosť plechu je 36 x 34 cm. Rukou ho rovnomerne roztlačíme až po okraje



a takto necháme podkysnúť ešte 15 minút.

5.
Na cesto natrieme tvarohovú plnku, nedávame ju až k okrajom, 



poukladáme na ňu slivky



dáme piecť na 180°C asi 20 minút. 

Po 20 minútach koláč vyberieme, posypeme pripravenou posýpkou a dáme piecť ďalších cca 15 minút. Čiže celková doba pečenia je asi 35 minút. Po upečení môžme ešte posypať práškovým cukrom.








7 komentárov:

  1. Dobrý deň, dnes som koláčik piekla a vlastne iba kvoli nemu som si kupila slivky :-) musím pochváliť aj cesto, ktoré je skvelé.super recept a teším sa na ďalšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za Vašu feedback, za pekný komentár, veľmi ma teší že sa Vám koláč vydaril a hlavne chutil tak ako aj nám :)

      Odstrániť
  2. Koláčik sa mi veľmi páči aj keď pridávať majonézu do cesta som ešte neskúšala, s receptami som sa už viackrát stretla kde sa tiež pridávala majonéza, neviem prečo sa toho bojím. Al keďže viem, že máte výborné recepty tak to vyskúšam, presvedčili ste ma :))) Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Evka, takto s majonézou pečiem už dlho, s týmto cestom som veľmi spokojná a Evka môžte mi kľudne tykať, budem veľmi rada <3

      Odstrániť
  3. Vynikajúci koláčik, robila som ho s marhuľami a čučoriedkami. Múky som dala menej aj smotany, lebo mám o niečo menší plech a nechcela som, aby bol príliš vysoký, ale s tým tvarohom mal neskutočne dobrú chuť. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem Daniela, som rada že vám chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je moc dobrý, dala som trochu viac múky. Škoda, že nejde pridať foto. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.