UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 9. novembra 2018

Juhoslovanské makové rezy



Vynikajúci, neskutočne jemný a krehký slávnostný zákusok, ktorý nielen dobré vyzerá ale aj fantastický chutí. Známejší je vo verzií orechového cesta ( pre recept kliknite TU ), no makový je tiež fantastický. Tento recept je starý, mám ho od svojej mamy a väčšina ho možno aj poznáte.





1. cesto



500 g lístkového cesta - 2 pláty


Cesto si môžte kúpiť alebo pripraviť si domáce, ja väčšinou pripravujem moje obľúbené domáce falošné cesto - recept môžte nájsť kliknite TU. Tentokrát som ale použila cesto kupované chladené už rozvaľkané, je to rýchlejšie.




2. makové cesto



5 vajec


200 g práškového cukru


4 kopcovité lyžice polohrubej múky


80 g mletého maku


1 prášok do pečiva





plnka:



0,5 l mlieka


5 lyžíc hladkej múky


150 g práškového cukru


250 g masla alebo Hery 


vanilkový cukor alebo esencia


trocha rumu, ja ho ale nepoužívam




postup:




1.

Z lístkového cesta upečieme 2 platy.


2.
Pripravíme si makové cesto. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme mak,



premiešame, preosiatú múku s práškom do pečiva a dôkladne ale jemne premiešame. 


3.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 190°C asi 20-25 minút.


4.

Pripravíme si plnku. Z mlieka, cukru a múky si uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Po vychladnutí ho vyšľaháme s maslom, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, do hladkého krému.


5.
Na prvé lístkové cesto rozotrieme polovicu plnky,




na rovnomerne rozotretú plnku položíme makové cesto a natrieme naň druhú polovicu plnky.


6.
Druhé lístkové cesto si pokrájame na kúsky, aby sa nám potom zákusok lepšie krájal a ukladáme ich na rovnomerne rozotretú plnku.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.