streda, 24. septembra 2014

Pečené buchty



Výborné buchtičky ako od babičky :) . Recept na toto kysnuté cesto mám už dávnejšie s časopisu Život a od kedy som ho vyskúšala, iné už nepečiem. 

Akékoľvek koláče alebo buchty, sú z neho vynikajúce, vydržia aj na druhý deň úžasne jemné a mäkulinke, no a vždy od každého zožnú veľkú chválu.


Buchty môžete plniť hocijakou plnkou, ja som plnila len tvarohovou a ešte odporúčam, alebo ako to robím ja, ak zdvojnásobím dávku a chcem buchiet viac, tak vajíčko dávam vždy len jedno.






cesto:



400 g polohrubej múky

20 g droždia  (ja používam sušené 1 balíček 7 g)

250 ml vlažného mlieka   (aby cesto nebolo husté ani riedke)

50 g kryštálového cukru

50 g roztopeného masla

1 vajce 

1/2 lyžičky soli 
trocha roztopeného masla na pomastenie upečených buchiet 



postup:



1.

Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 
Premiešame a dáme kysnúť.

2.

Do väčšej misy dáme múku, vajíčko, maslo, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
Cesto dobre vymiešame.

3.

Cesto trocha pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút.

4.

Pripravíme si tvarohovú plnku.




tvarohová plnka:





500 g tvarohu

100 g práškového cukru

1 kyslá smotana (200 ml)


Všetko spolu zmiešame.



5.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme, pokrájame na štvorce a naplníme plnkou. S tejto dávky mi vyšlo 19 buchiet.

6.
Plnku dôkladne zabalíme cestom a vzniknutú buchtičku z troch strán okrem vrchu pomastíme olejom, aby sa nám po upečení dobre od seba oddeľovali.

7.
Takto pripravené buchty necháme ešte podkysnúť asi 15 minút a pečieme pri teplote 180°C asi 25- 30 minút.





8.
Ihneď po upečení povrch poriadne pomastíme roztopeným maslom. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.



12 komentárov:

  1. Výborný recept, ďakujem, buchtičky sú mäkkučké a vláčne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za komentár, som rada že sa Vám buchtičky vydarili :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vynikajuce. Dakujem za recept. Ukladam. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, veľmi ma teší že vám chutilo :)

      Odstrániť
  4. Ďakujem za super recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Péct buchty jsem zkoušela víc krát, ale tyhle jsou nejlepší:-))))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Robila som buchtičky z viacerých receptikov, ale tieto sú TOP! :) Vynikajúce,jemnucke, makkucke, vláčne. Ďakujem za recept :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja ďakujem za pekný komentár, teší ma že vám chutilo :)

      Odstrániť
  7. ďakujem, výborný recept aj pre niekoho kto robí kysnuté cesto prvý raz v živote..vydarili sa na prvý šup

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.