Výborné buchtičky ako od babičky :) . Recept na toto kysnuté cesto mám už dávnejšie s časopisu Život a od kedy som ho vyskúšala, iné už nepečiem.
Akékoľvek koláče alebo buchty, sú z neho vynikajúce, vydržia aj na druhý deň úžasne jemné a mäkulinke, no a vždy od každého zožnú veľkú chválu.
Buchty môžete plniť hocijakou plnkou, ja som plnila len tvarohovou a ešte odporúčam, alebo ako to robím ja, ak zdvojnásobím dávku a chcem buchiet viac, tak vajíčko dávam vždy len jedno.
Akékoľvek koláče alebo buchty, sú z neho vynikajúce, vydržia aj na druhý deň úžasne jemné a mäkulinke, no a vždy od každého zožnú veľkú chválu.
Buchty môžete plniť hocijakou plnkou, ja som plnila len tvarohovou a ešte odporúčam, alebo ako to robím ja, ak zdvojnásobím dávku a chcem buchiet viac, tak vajíčko dávam vždy len jedno.
cesto:
400 g polohrubej múky
20 g droždia
250 ml vlažného mlieka (aby cesto nebolo husté ani riedke)
50 g kryštálového cukru
50 g roztopeného masla
1 vajce
1/2 lyžičky soli
trocha roztopeného masla na pomastenie upečených buchiet
1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor.
Premiešame a dáme kysnúť.
2.
Do väčšej misy dáme múku, vajíčko, maslo, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
Cesto dobre vymiešame.
3.
Cesto trocha pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút.
4.
Pripravíme si tvarohovú plnku.
trocha roztopeného masla na pomastenie upečených buchiet
postup:
1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor.
Premiešame a dáme kysnúť.
2.
Do väčšej misy dáme múku, vajíčko, maslo, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
Cesto dobre vymiešame.
3.
Cesto trocha pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 minút.
4.
Pripravíme si tvarohovú plnku.
tvarohová plnka:
500 g tvarohu
100 g práškového cukru
1 kyslá smotana (200 ml)
Všetko spolu zmiešame.
5.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme, pokrájame na štvorce a naplníme plnkou. S tejto dávky mi vyšlo 19 buchiet.
6.
Plnku dôkladne zabalíme cestom a vzniknutú buchtičku z troch strán okrem vrchu pomastíme olejom, aby sa nám po upečení dobre od seba oddeľovali.
7.
Takto pripravené buchty necháme ešte podkysnúť asi 15 minút a pečieme pri teplote 180°C asi 25- 30 minút.
8.
Ihneď po upečení povrch poriadne pomastíme roztopeným maslom. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Výborný recept, ďakujem, buchtičky sú mäkkučké a vláčne ;)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za komentár, som rada že sa Vám buchtičky vydarili :)
OdpovedaťOdstrániťVynikajuce. Dakujem za recept. Ukladam. ;-)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, veľmi ma teší že vám chutilo :)
OdstrániťĎakujem za super recept :-)
OdpovedaťOdstrániťNemáte za čo, nech vám chutí :)
OdstrániťPéct buchty jsem zkoušela víc krát, ale tyhle jsou nejlepší:-))))
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, tak to ma veľmi teší :)
OdstrániťRobila som buchtičky z viacerých receptikov, ale tieto sú TOP! :) Vynikajúce,jemnucke, makkucke, vláčne. Ďakujem za recept :)
OdpovedaťOdstrániťAj ja ďakujem za pekný komentár, teší ma že vám chutilo :)
OdstrániťDakujem,moc,vynikajuce
OdpovedaťOdstrániťĎakujem
Odstrániťďakujem, výborný recept aj pre niekoho kto robí kysnuté cesto prvý raz v živote..vydarili sa na prvý šup
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, to ma veľmi teší <3
OdstrániťVýborný recept. Už len tento budem použivať. Ďakujem moc ��
OdpovedaťOdstrániťVyborny recept! najlepsie buchty ake som kedy piekla a jedla <3
OdpovedaťOdstrániťWaaaaw tie su ako pavucinka. Dakujem ze receptik. Mnam
OdpovedaťOdstrániťsuhlasim vynikajuce.
OdstrániťPrvýkrát v živote som robila pečené buchty podľa Vášho receptu a naozaj sa podarili. Ďakujem za recept a keď pečené buchty tak už len podľa tohto receptu. :-)
OdpovedaťOdstrániťVýborné sú, odporúčam ��
OdpovedaťOdstrániťÚžasné, najlepšie buchty, aké som kedy mala!!!!!!
OdpovedaťOdstrániť