piatok 20. októbra 2017

Makové rezy s citrónovým pudingom




Ľahučký, svieži, veľmi jemný a vláčny koláčik s úžasnou nezameniteľnou makovo-citrónovou kombináciou, ktorá nikdy nesklame. Jednoduchý, raz dva spravený a chutí naozaj skvele :)




potrebujeme:



5 vajcia

200 g kryštálového cukru

100 ml oleja 

150 ml vlažnej vody

270 g polohrubej múky

120 g mletého maku

1 prášok do pečiva

1 lyžica na
strúhanej citrónovej kôry



postup:




1.
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Za stáleho šľahania pridávame olej a vlažnú vodu.

2.
Keď to máme poriadne vyšľahané pridáme po častiach preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme mak, citrónovej kôru



a dôkladne premiešame.

3.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, pekne zarovnáme a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Veľkosť plechu je 35 x 25 cm.

4.
Pripravíme si tvarohovo-šľahačkovú plnku.



tvarohovo-šľahačková plnka:



250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke

250  ml šľahačkovéj smotany 33 %

250 g mascarpone 82%

4 lyžice práškového cukru

1 stužovač do šľahačky


Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou.


Vyšľaháme si smotanu so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru, asi v polovici miešania pridáme stužovač a došľaháme. Šľahačku pridáme po častiach k plnke a pekne spolu premiešame.


5.
Na upečené a vychladnuté cesto natrieme pripravenú plnku



a dáme vychladiť.

6.
Pokiaľ sa nám koláč chladí pripravíme si citrónový puding.


citrónový puding:


300 ml tekutiny : voda + citrónová šťava z 1 citróna

polovica balička vanilkového pudingového prášku, čiže 20 g

3 lyžice kryštálového cukru


Do vody dáme citrónovú šťavu, cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme. Chladíme za stáleho miešania asi 5-10 minút a potom ešte za tepla lyžicou pofŕkame na vychladenú plnku. Hneď pomocou noža alebo stierky pekne zarovnáme a ucelíme puding.










7 komentárov:

  1. Co by mohlo ist namiesto maku?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mak môžte úplne vynechať, ale múku tým pádom zvýšte na 300 g a vodu znížte na 100 ml.

      Odstrániť
  2. Výborný koláčik.V sobotu som robila,včera všetkým chutil.Skvelá kombinácia maku s citrónom.Nedostala som však tvaroh vo fólii, ale len termizovaný vo vaničke, nakoniec bol výborný, lebo bol hladký a už vyšľahaný, takže môže ísť aj taký.A taktiež čo sa týka citrńového pudingu, stavila som sa klasiku,nakoľko som nechcela nechávať otvorený pol pudingu,tak som dala celý puding,500 ml tekutiny a šťavu z 2 citrónov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za spätnú väzbu, som veľmi rada že sa vám koláčik vydaril a hlavne chutil :)

      Odstrániť
  3. Na 3 deň bol tento koláčik "najsamlepší" škoda,že iba 2ks mi zostali...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dalo by sa nahradiť mascarpone niečím iným mne mascarpone nechutí

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som nahradila Fresh creme z Lidlu a bola to vynikajuce

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.