Ľahučký, svieži, veľmi jemný a vláčny koláčik s úžasnou nezameniteľnou makovo-citrónovou kombináciou, ktorá nikdy nesklame. Jednoduchý, raz dva spravený a chutí naozaj skvele :)
potrebujeme:
5 vajcia
200 g kryštálového cukru
100 ml oleja
150 ml vlažnej vody
270 g polohrubej múky
120 g mletého maku
1 prášok do pečiva
1 lyžica na
strúhanej citrónovej kôry
postup:
1.
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Za stáleho šľahania pridávame olej a vlažnú vodu.
2.
Keď to máme poriadne vyšľahané pridáme po častiach preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec pridáme mak, citrónovej kôru
a dôkladne premiešame.
3.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, pekne zarovnáme a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Veľkosť plechu je 35 x 25 cm.
4.
Pripravíme si tvarohovo-šľahačkovú plnku.
tvarohovo-šľahačková plnka:
250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke
250 ml šľahačkovéj smotany 33 %
250 g mascarpone 82%
4 lyžice práškového cukru
1 stužovač do šľahačky
Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou.
Vyšľaháme si smotanu so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru, asi v polovici miešania pridáme stužovač a došľaháme. Šľahačku pridáme po častiach k plnke a pekne spolu premiešame.
5.
Na upečené a vychladnuté cesto natrieme pripravenú plnku
a dáme vychladiť.
6.
Pokiaľ sa nám koláč chladí pripravíme si citrónový puding.
citrónový puding:
300 ml tekutiny : voda + citrónová šťava z 1 citróna
polovica balička vanilkového pudingového prášku, čiže 20 g
3 lyžice kryštálového cukru
Co by mohlo ist namiesto maku?
OdpovedaťOdstrániťMak môžte úplne vynechať, ale múku tým pádom zvýšte na 300 g a vodu znížte na 100 ml.
OdstrániťVýborný koláčik.V sobotu som robila,včera všetkým chutil.Skvelá kombinácia maku s citrónom.Nedostala som však tvaroh vo fólii, ale len termizovaný vo vaničke, nakoniec bol výborný, lebo bol hladký a už vyšľahaný, takže môže ísť aj taký.A taktiež čo sa týka citrńového pudingu, stavila som sa klasiku,nakoľko som nechcela nechávať otvorený pol pudingu,tak som dala celý puding,500 ml tekutiny a šťavu z 2 citrónov.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za spätnú väzbu, som veľmi rada že sa vám koláčik vydaril a hlavne chutil :)
OdstrániťNa 3 deň bol tento koláčik "najsamlepší" škoda,že iba 2ks mi zostali...
OdpovedaťOdstrániťDalo by sa nahradiť mascarpone niečím iným mne mascarpone nechutí
OdpovedaťOdstrániťja som nahradila Fresh creme z Lidlu a bola to vynikajuce
OdstrániťDelicious recipe. I am glad to read this blog. Thanks
OdpovedaťOdstrániťA čím by som nahradila stuzovst šľahačky?
OdpovedaťOdstrániťstačí ho tam nedať :)
OdpovedaťOdstrániť