piatok 22. júna 2018

Babičkin broskyňový koláč





Neskutočne jemný, dovolím si tvrdiť až páperový koláč, so skvelou kombináciou chutí. Lepší broskyňový koláč som naozaj nejedla, navyše je mega jednoduchý a rýchly na prípravu. Starodávny koláč, ktorý možno poniektorí poznáte, no ak ste sa s ním ešte nestretli, tak odporúčam všetkými desiatimi.




cesto:


4 žĺtky

200 ml mlieka

280 g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

100 g Hery maslovej

100 g práškového cukru

tuk a múka na vymastenie a posypanie plechu

broskyňový kompót veľký alebo čerstvé broskyne / marhule cca 1 kg



sneh:


4 bielky

200 g kryštálového cukru

hrsť nasekaných vlašských orechov



postup:


1.
Do misy si dáme preosiatú múku zmiešanú s práškom do pečiva, hneď pridáme žĺtky, cukor, mlieko a mierne roztopenú alebo povolenú heru. Všetko spolu vyšľaháme.




2.
Cesto vylejeme na plech, zarovnáme a uložíme naň ovocie pokrájané na menšie kúsky. Veľkosť plechu je 36x25 cm.


3.
Do misy si dáme bielka a šľaháme pol minúty, potom pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Rovnomerne ho rozložíme na ovocie



a pekne zarovnáme.

4.
Povrch posypeme nasekanými orechmi



A dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 - 165°C cca 30 minút.






4 komentáre:

  1. dobrý deň,
    dá sa tam dať aj iné ovocie?neskúšali ste? inak vyzerá super....Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento koláčik som večer upiekla z marhúľami a je vynikajúci...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dakujem za recept,opat vsetko perfektne popisane,zdokumentovane.Nielen vyborny recept ale aj cely postup.Ste jednoducho jednotka.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dělala jsem s mandarinkama a místo ořechů jsem dala mandle, je výborný!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.