sobota 11. novembra 2017

Opitý Izidor



Pravá, poctivá receptúra na overený neskutočne chutný zákusok, plný orechov a čokolády. Rokmi overené recepty a rady našich babičiek nesmú zapadnúť prachom, preto aj tento zdedený recept nesmie chýbať na mojom blogu. Zákusok je ideálny na akékoľvek oslavy a sviatky.




cesto:



4 vajcia

200 g kryštálového cukru

100 ml vlažnej vody

50 ml oleja

250 g polohrubej múky

3 rovné lyžice kakaa

1 prášok do pečiva



orechová plnka:



200 g mletých vlašských orechov

4 lyžice práškového cukru

1 dl rumu alebo ak nechcete použiť alkohol môžte ho nahradiť 1 dl prevareného horúceho mlieka



čokoládová plnka:



4 vajcia

200 g kryštálového cukru

3 rovné lyžice kakaa

250 g masla

---------------------
budeme ešte potrebovať džem výraznejšej chuti, na potretie cesta



postup:


1.
Pripravíme a upečieme si cesto.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 
Do toho si primiešame preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 



2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm. 
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva.

3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.

4.
Vychladnuté cesto natrieme džemom.


5.
Pripravíme si orechovú plnku.
Orechy zmiešame s cukrom, zalejeme rumom a premiešame. Ak robíme bez rumu tak orechy zalejeme vriacim mliekom a premiešame.
Pripravenú orechovú plnku  rozmiestnime po častiach na džem 



a pekne rozotrieme.

6.
Na rozotretú orechovú plnku natrieme čokoládový krém.

Do misy si dáme vajcia, cukor, kakao, vanilkovú esenciu a poriadne premiešame asi 1 minútu, hneď dáme misu nad paru a šľaháme do zhustnutia, plameň stíšime tak, aby voda nám len mierne bublinkovala. Miešam striedavo ručne a šľahačom asi pol hodiny, za tú dobu nám vajíčka prejdú pasterizáciou, namerala som až cca 81°C, čiže to v pohode stačí.



Necháme vychladnúť pri izbovej teplote, znova premiešame a pridáme maslo alebo margarín, ktoré by malo mať tiež izbovú teplotu, poriadne vyšľaháme.


Hotový krém rovnomerne natrieme na orechovú plnku 



a nakoniec polejeme čokoládovou polevou.


čokoládová poleva:


100 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády

25 g cery

1 kávovú lyžičku oleja

Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou.









3 komentáre:

  1. Krásny a výborný zákusok...pekávala ho moja nebohá svokra pri každej oslave. Mám recept od nej a keď mám orechy vždy ho rada upečiem. Mám aj recept kde idú orechy aj do cesta...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Evka pripojis aj tvoj recept prosim s orechami v ceste. Vdaka Alena

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.