sobota 11. novembra 2017

Opitý Izidor



Pravá, poctivá receptúra na overený neskutočne chutný zákusok, plný orechov a čokolády. Rokmi overené recepty a rady našich babičiek nesmú zapadnúť prachom, preto aj tento zdedený recept nesmie chýbať na mojom blogu. Zákusok je ideálny na akékoľvek oslavy a sviatky.




cesto:



4 vajcia

200 g kryštálového cukru

100 ml vlažnej vody

50 ml oleja

250 g polohrubej múky

3 rovné lyžice kakaa

1 prášok do pečiva



orechová plnka:



200 g mletých vlašských orechov

4 lyžice práškového cukru

1 dl rumu alebo ak nechcete použiť alkohol môžte ho nahradiť 1 dl prevareného horúceho mlieka



čokoládová plnka:



4 vajcia

200 g kryštálového cukru

3 rovné lyžice kakaa

250 g masla

---------------------
budeme ešte potrebovať džem výraznejšej chuti, na potretie cesta



postup:


1.
Pripravíme a upečieme si cesto.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 
Do toho si primiešame preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 



2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm. 
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva.

3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.

4.
Vychladnuté cesto natrieme džemom.


5.
Pripravíme si orechovú plnku.
Orechy zmiešame s cukrom, zalejeme rumom a premiešame. Ak robíme bez rumu tak orechy zalejeme vriacim mliekom a premiešame.
Pripravenú orechovú plnku  rozmiestnime po častiach na džem 



a pekne rozotrieme.

6.
Na rozotretú orechovú plnku natrieme čokoládový krém.

Do misy si dáme vajcia, cukor, kakao, vanilkovú esenciu a poriadne premiešame asi 1 minútu, hneď dáme misu nad paru a šľaháme do zhustnutia, plameň stíšime tak, aby voda nám len mierne bublinkovala. Miešam striedavo ručne a šľahačom asi pol hodiny, za tú dobu nám vajíčka prejdú pasterizáciou, namerala som až cca 81°C, čiže to v pohode stačí.



Necháme vychladnúť pri izbovej teplote, znova premiešame a pridáme maslo alebo margarín, ktoré by malo mať tiež izbovú teplotu, poriadne vyšľaháme.


Hotový krém rovnomerne natrieme na orechovú plnku 



a nakoniec polejeme čokoládovou polevou.


čokoládová poleva:


100 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády

25 g cery

1 kávovú lyžičku oleja

Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou.









2 komentáre:

  1. Krásny a výborný zákusok...pekávala ho moja nebohá svokra pri každej oslave. Mám recept od nej a keď mám orechy vždy ho rada upečiem. Mám aj recept kde idú orechy aj do cesta...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.