nedeľa, 15. novembra 2015

Orechové kolieska s karamelovým krémom




Tieto koláčiky som piekla úž dvakrát a na vianoce budú znova, pretože sú úžasne, máme ich veľmi radi a chutia naozaj všetkým. Je to niečo podobné ako laskonka, ale trocha jednoduchšie na prípravu.




cesto:



4 bielky

310 g práškového cukru

255 g mletých orechov

35 g maizeny (kukuričný alebo zemiak.škrob)

40 g strúhanej tmavej čokolády



postup:


1.
S bielkov a práškového cukru vyšľaháme veľmi tuhý sneh ( nie nad parou ).
Pridáme orechy, škrob a nastrúhanú čokoládu.
Jemne premiešame lopatkou. 




Dáme do vrecka s hladkou špičkou a striekame na plech ktorý sme si vystlali mastným papierom, kolieska vo veľkosti 2 € mince. Môžu byť aj väčšie, kto ako chce, ale nie vysoké, majú byť nízke, ako keby ste robili makronky. 
Ak nemáte hladkú špičku môžte to striekať len jednorázovým cukrárskym sačkom (kúpite bežne v napr. Everlande)  a odstrihnite špičku asi na 0,5 cm.

2.
Pečieme pri teplote 180°C 10 minút potom stiahneme teplotu na 100°C  a sušíme ešte 15 minút.

Musia sa pekne dvihnúť a držať tvar. Hotové sú celkom vysušené. Ak budete dávať druhý plech, rúru znovu vyhrejte na 180°C, inak vám kolieska spadnú a nebudú držať pekný tvar.

3.
Z tejto dávky mi vyšlo  120 kúskov, čiže 60 párov, záleží od veľkosti. Neodporúčam robiť veľmi veľké a ani vysoké, majú byť nízke.

4.
Nechala som ich cez noc v chladnej miestnosti (nie v chladničke) a plnila som ich v následujúci deň. Zmäknú hneď na druhý deň po naplnení.



karamelová plnka:




300 ml mlieka

1 vanilkový puding - prášok

2 lyžice kryštálového cukru

200 g Hery alebo masla

polovicu plechovky karamelového salka   -   (ja používam obyčajné salko, 
kde plechovku salka varím v hrnci z vodou asi 1 hodinu a 20 minút, nechám vychladnúť, takto pripravené salko nám chutná lepšie ako už hotové kúpené karamelové)

a)
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

b)
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Nakoniec pridáme salko a došľaháme.

2 komentáre:

  1. Tieto maličké zákusky sú naozaj skvelé a veľmi chutili všetkým.... iba priveľmi cítiť tú chuť maizeny, akosi mi prekážala, nabudúce ju určite vymením za polohrubú špaldovú múku a dúfam, že budú ešte chutnejšie... a tiež mi tam akosi prekážala tá chuť čokolády, nabudúce ju buď vynechám alebo alebo podstatne znížim jej množstvo... a každý kúsok som vložila do mini papierového košíčka... aj krásne vyzerali... :) ... Ďakujem za tento receptík....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem za komentár, záleží aj od kvality škrobu, ja ho tam necítim. Čo sa týka čokolády, je to vec chute ktorú preferuješ a pre mňa to zase dáva tu správnu špecifickú chuť tejto cukrovinke :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.