utorok 29. apríla 2014

Plnené oriešky




Recept na tieto oriešky je veľmi starý, je výborný a kedže som s ním veľmi spokojná iný ani nehľadám. Oriešky sú hneď po upečení veľmi jemné, krehké, rozplývajúce sa na jazyku a po naplnení sú hneď veľmi vláčne. Výborné sú aj neplnené, len tak ako keks ku kávičke. 

Recept je na 120 kúskov hotových orieškov, je to veľa ale u nás sa zjedia veľmi rýchlo, čiže robím ich vždy z celej dávky.




cesto:


300 g hladkej múky

300 g hrubej múky

300 g margarínu alebo masla

200 g práškového cukru

250 g mletých vlašských orechov

1 vajce

Trocha vanilkovej esencie alebo 1 vanilkový cukor


postup:


1.
Všetky suroviny spracujeme na vláčne cesto.

2.
Z cesta si najprv urobíme malé guličky, ktoré mierne omučíme v múke a vtlačíme do vymastených formičiek tak, aby nám v strede ostala mierna jamka.


3.
Formičky s cestom dáme na plech a pečieme pri teplote 180 °C do ružova asi 20 minút.




plnka:



4 celé vajcia

100 g práškového cukru

200 g margarínu alebo masla

2 lyžice sladkej smotany (nemusí byť)


postup:

1.
Nad parou, na malom plameni, aby sa nám vajcia nezrazili, si vyšľaháme vajcia s cukrom do zhustnutia (cca 30-35 minút, šľahám striedavo ručným mixérom a metličkou, vajíčka týmto prejdú pasterizáciou, aby plnka bola trvácna). 

                                          

                                       
2.
Za občastného miešania necháme vychladnúť. 


3.
Po vychladnutí na izbovú teplotu vmiešame maslo, ktoré musí mať tiež izbovú teplotu a poriadne vyšľaháme. Nakoniec všľaháme pre zjemnenie 2 lyžice smotany, poriadne prešľaháme a vzniknutou plnkou naplníme oriešky.

                                       
4.
Nakoniec oriešky poprášime práškovým cukrom.



20 komentárov:

  1. ja ich plním ,uvareným salkom sladkým / 2 hod. variť/ a po vychladnutí sa zmieša s 1/2 masla , neskutočne dobré

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To musím vyskúšať so salkom, tá plnka nad parou je pracná.

      Odstrániť
  2. páči sa mi, určite vyskúšam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To potrebujete 240 formiciek? Alebo na koľko krát to peciete?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. já mám cca 35 formiček a peču postupně po těch 35 mám to vždy tak na 5krát

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento recept mám aj ja. Ja ich už pečiem viac ako 40 rokov. Sú ozaj výborné. Väčšinou ich plním Salkovým krémom. Tak nám chutia lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za pekný komentár,ano samozrejme plnku je možno obmeniť podľa vlastnej chuti

      Odstrániť
    2. Prosím o recept na salkovy krem

      Odstrániť
  6. Keď chcem polovičnú dávku, mám dať aj tak celé vajce?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. jáje slepuji nugetou a jsou vyborné

    OdpovedaťOdstrániť
  8. já je slepuji nugetou a jsou vyborné

    OdpovedaťOdstrániť
  9. presne takyto recept mam aj ja, tusim z nejakeho kalendara pre gazdinky, co som s velkou vervou "zbierala" kazdy rok, odkedy som sa vydala :D (bude to 30 rokov v nadchadzajucom roku!) ;) vynikajuce su, naozaj, trosku je to cele pracne, ale tak raz za dva roky na Vianoce sa s tym vyhram ;) este si do cesta pridavam pre vonu postruhanu citronovu koru (alebo lepsia verzia je postruhany kusok mrazeneho citrona) a skoricu :P vdaka za pripomenutie, ze tento rok idem na to ;) :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem za krásny komentár, s tým citrónom je to super nápad, niekedy určite vyskúšam

      Odstrániť
  10. Ja davam o pecenych orechu citron.kuru vždy.A mam od vas i jiné recepty a musim rict že všechny jsou vynikajici.Děkuji:-)
    FB/AlenaDakota

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne, s tou citrónovou kôrou to vyskúšam, mám ju veľmi rada :)

      Odstrániť
  11. Mňam,mňam.Presne tento recept mám od mojej maminy,pečieme ho roky.... Lepšie oriešky som od týchto nejedla,už sa na ne znova teším

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mňam mňam.Tento recept mám od mojej maminky.Robíme ho roky... Lepšie oriešky som od týchto nejedla.Aj keď sú pracné,stoja za tú námahu.Už sa na ne teším a vlastne všetci doma.Na vianoce nesmú chýbať

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.