štvrtok, 26. novembra 2015

Krehké orechové oválky s karamelovou plnkou





Veľmi krehučké a jemné orechové koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. 
Tento recept som si upravila z jedného starodávneho receptu podľa svojích predstáv, pomermi gramáže a pridaním žĺtkov do cesta.
Vďaka tomu, že sú pripravované z polohrubej múky, ako väčšina starodávnych receptov na vianočné koláčiky, tak oválky sú neskutočne krehké a po naplnení mäkučké. Pečiem ich každoročne na sviatky, pretože ich zbožňujeme.



cesto:


180 g práškového cukru

450 g polohrubej múky, preosiatej

250 g Hery máslovej alebo masla, izbovej teploty

160 g mletých orechov

2 žĺtky

trocha vanilkovéj esencie



postup: 



1. 
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň pol hodinu odpočívať.


2. 
Z cesta vyvaľkáme tenší plát, z ktorého vykrajujeme oválky alebo kolieska. Vykrojené oválky ukladáme na plech, ktorý sme vystlalý mastným papierom.

Cesto je veľmi krehké, kedže je z polohrubej múky, ale vďaka tomu počas pečenia oválky krásne držia svoj tvar a po upečení sú krehkejšie a pekne zmäknú.
Pečieme do ružova pri teplote 170°C asi 15 minút.

3.
Oválky som plnila na druhý deň karamelovou plnkou, 



ale dajú sa plniť hoci čím, vždy sú výborne.



karamelová plnka:




300 ml mlieka

1 vanilkový puding

2 lyžice kryštálového cukru

200 g Hery alebo masla

polovicu plechovky karamelového Salka --- (ja používam obyčajné salko, 
kde plechovku salka varím v hrnci z vodou asi 1 hodinu a 20 minút, nechám vychladnúť, takto pripravené salko nám chutí lepšie, ako už hotové kúpené karamelové)

1.
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

2.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

Nakoniec pridáme salko a ešte dôkladne došľaháme.  




9 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Dobrý večer, skúsili ste tento recept?aj mne a to pozdáva...oplatí sa to spraviť? A ake mnozstvo je z toho?

      Odstrániť
  2. Robila som tieto oválky na vianoce a môžem len a len odporučiť. Sú výborné. Ďakujem za super receptík. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja ďakujem za komentár, som rada že sa vám vydarili :)

      Odstrániť
  3. Veľmi veľmi chutne 😊..a je ich fakt veľa 😆

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :), je ich veľa ale určite sa zjedia, výborné sú aj neplnené, len tak ako keksík:)

      Odstrániť
  4. Mňam, opět se mi zbíhají sliny :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Take jsme je zkouseli a musim rict, ze jako prvni zmizeli... byli opravdu skvele a letos je budeme delat z vice davek... dekujeme za recept!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.