piatok 17. novembra 2017

Šľahačkové pečivo



Úžasne jemné a nadýchané, u nás veľmi obľúbené vianočné pečivo lahodnéj chuti, ktoré sa rozplýva na jazyku. Jednoduchý recept, ktorý sa u nás dedí z generácie na generáciu. Pečivo je konzistenciou niečo medzi lístkovým a lineckým pečivom, no kedže do cesta neide cukor, tak ho môžete použiť na viacero spôsobov. Či už na slano pridaním soli s použitím rôznej posýpky, ale výborne sú aj obaľované škoricovým cukrom.





cesto:


350 g hladkej múky

250 masla alebo margarínu

250 ml šľahačkovéj smotany 33 %

štipka soli

--------

práškový a vanilkový cukor na obaľovanie po upečení




postup:



1.
Preosejeme si múku do ktorej pridáme maslo izbovej teploty, šľahačkovú smotanu, soľ a vypracujeme cesto. Netreba to dlho miesiť, stačí aby sa nám to pekne spojilo a vzniklo z toho cesto, ktoré dáme odpočinúť cca na hodinku do chladničky.


2.
Potom si cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm, nie viac a vykrajujeme formičkami rôzne tvary. Veľkosť asi ako klasické linecké pečivo, no skôr radšej menšie, podľa vlastnej fantázie.

3.
Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie



a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C asi 15 minút. Treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie ináč, v strede by mali byť upečené. Ešte horúce obalíme vo vanilkovom a práškovom cukre.




2 komentáre:

  1. Toto cesto má skutočne všestranné využitie...ja z neho robievam plnené rožteky s orechami, lekvárom, makom ale samozrejme aj čisté pečivo je z neho výborné...krásne hviezdičky, Vianoce už môžu byť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Evka, tie plnené určite skúsim, vďaka za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.