UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 4. decembra 2015

Babičkine mesiačiky


Vynikajúce, veľmi jemné, šťavnaté a nadýchané mesiačiky, ktoré nikdy neoschnú, nestvrdnú, vždy ostanú mäkkulinke ako od babičky, mňam :). Jednoduché, nenáročné a veľmi rýchle na prípravu.
Skúšala som trvácnosť tohto koláča, ale na tretí deň padol posledný kúsok, ktorý bol naozaj veľmi jemný a rozplýval sa na jazyku, rovnako ako hneď po upečení. Tieto starodávne recepty ma vždy fascinujú svojou jednoduchosťou, úžasnou chuťou a trvácnostou.




cesto:




250 g polohrubej múky

250 g Hery alebo masla

250 g kryštálového cukru

150 g rozpustenej čokolády na varenie

2 lyžice kakaa

6 vajcia

1 kypriaci prášok do pečiva



postup:




1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme zmäknuté maslo,prešľaháme, prilejeme roztopenú čokoládu a ďalej miešame. Nakoniec primiešame preosiatú múku zmiešanú s kakaom a s práškom do pečiva, poriadne premiešame.

2.
Cesto natrieme na vymastený a múkou posypaný plech. Ja som ho dávala na mastný papier, aj tak sa dá, je to v podstate jedno, len potom po upečení musíte papier stiahnuť  a až potom krájať.

3.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút, veľkosť plechu je 36x26 cm.

4.

Medzitým ako sa nám cesto pečie pripravíme si citrónovú polevu.


citrónová poleva:


4 lyžice vriacej vody
2 lyžice citrónovej šťavy
300 g práškového cukru (cukor musí byť kvalitný jemné mletý, škrobový)

Do misy si dáme vriacu vodu, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a do toho prisypávame po častiach práškový cukor.

Poriadne vyšľaháme ručným elektrickým šľahačom alebo metličkou. 

Keď sa vám poleva urobí hustejšia, stačí doliať trocha šťavy, nie veľa aby ste ju zasa nemali riedku. Poleva zasychá pomerne rýchlo. 
5.
Upečený koláč, ešte za horúca  polejeme polevou, necháme vychladnúť a okruhlou formičkou vykrajujeme mesiačiky. Mesiačiky robím rada, pretože nie je žiadny odpad.








7 komentárov:

  1. Naozaj veľmi šťavnaté cesto...polevy som musela urobiť viac a hustejšiu..a okraje neboli až take chutne lebo nasiakli...ale po týchto menších úpravách bol koláčik veľmi chutný 😊.. Len nechapem..a obdivujem..ako sa Vám podaril tak krásny rovný a dokonalý 😆

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To že ste museli urobiť polevy viac a hustejšiu je na príčine práškový cukor, treba použiť jemne mletý škrobový. Pár krát sa mi to tiež stalo, najlepší je korunný alebo odskúšaný mám aj Lidlu, keď je cukor jemne mletý tak poleva je krásne hustá a zasychá veľmi rýchlo, čiže určite vám nič nenasiakne. Keď vidím že cukor nie je jemne mletý, tak ho ani na polevy nepoužívam.
    Zákusok je u nás veľmi obľúbený a vždy sa mi podarí pekne rovný, chce to len pred pečením rovnomerne uhladiť hladitkom, pretože cesto pred pečením je pomerne hutné.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ako sa spravne a pekne vykrajuju mesiaciky poradte prosim dakujem 😁

    OdpovedaťOdstrániť
  4. cesto natrite džemom a potom polevou, je ešte lepší

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skutočne ddobrý recept, mesiaciky sa rozplyvali na jazyku ako "ladova cokolada"������

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mesiačiky, vykrajovať okruhlou formičkou namočenou v miske s vodou, ešte za mierne suchou polevou.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.