Skúšala som trvácnosť tohto koláča, ale na tretí deň padol posledný kúsok, ktorý bol naozaj veľmi jemný a rozplýval sa na jazyku, rovnako ako hneď po upečení. Tieto starodávne recepty ma vždy fascinujú svojou jednoduchosťou, úžasnou chuťou a trvácnostou.
cesto:
250 g polohrubej múky
250 g Hery alebo masla
250 g kryštálového cukru
150 g rozpustenej čokolády na varenie
2 lyžice kakaa
6 vajcia
1 kypriaci prášok do pečiva
postup:
1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme zmäknuté maslo,prešľaháme, prilejeme roztopenú čokoládu a ďalej miešame. Nakoniec primiešame preosiatú múku zmiešanú s kakaom a s práškom do pečiva, poriadne premiešame.
2.
Cesto natrieme na vymastený a múkou posypaný plech. Ja som ho dávala na mastný papier, aj tak sa dá, je to v podstate jedno, len potom po upečení musíte papier stiahnuť a až potom krájať.
3.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút, veľkosť plechu je 36x26 cm.
4.
Medzitým ako sa nám cesto pečie pripravíme si citrónovú polevu.
citrónová poleva:
4 lyžice vriacej vody
2 lyžice citrónovej šťavy
300 g práškového cukru (cukor musí byť kvalitný jemné mletý, škrobový)
Do misy si dáme vriacu vodu, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a do toho prisypávame po častiach práškový cukor.
Poriadne vyšľaháme ručným elektrickým šľahačom alebo metličkou.
5.
Upečený koláč, ešte za horúca polejeme polevou, necháme vychladnúť a okruhlou formičkou vykrajujeme mesiačiky. Mesiačiky robím rada, pretože nie je žiadny odpad.
Naozaj veľmi šťavnaté cesto...polevy som musela urobiť viac a hustejšiu..a okraje neboli až take chutne lebo nasiakli...ale po týchto menších úpravách bol koláčik veľmi chutný 😊.. Len nechapem..a obdivujem..ako sa Vám podaril tak krásny rovný a dokonalý 😆
OdpovedaťOdstrániťTo že ste museli urobiť polevy viac a hustejšiu je na príčine práškový cukor, treba použiť jemne mletý škrobový. Pár krát sa mi to tiež stalo, najlepší je korunný alebo odskúšaný mám aj Lidlu, keď je cukor jemne mletý tak poleva je krásne hustá a zasychá veľmi rýchlo, čiže určite vám nič nenasiakne. Keď vidím že cukor nie je jemne mletý, tak ho ani na polevy nepoužívam.
OdpovedaťOdstrániťZákusok je u nás veľmi obľúbený a vždy sa mi podarí pekne rovný, chce to len pred pečením rovnomerne uhladiť hladitkom, pretože cesto pred pečením je pomerne hutné.
Ako sa spravne a pekne vykrajuju mesiaciky poradte prosim dakujem 😁
OdpovedaťOdstrániťJe naozaj super
OdpovedaťOdstrániťcesto natrite džemom a potom polevou, je ešte lepší
OdpovedaťOdstrániťSkutočne ddobrý recept, mesiaciky sa rozplyvali na jazyku ako "ladova cokolada"������
OdpovedaťOdstrániťMesiačiky, vykrajovať okruhlou formičkou namočenou v miske s vodou, ešte za mierne suchou polevou.
OdpovedaťOdstrániť