Krásny predvianočný čas prajem priatelia.
Myslela som si, že sa tohtoročnému pečiatkovému šialenstvu vyhnem, išlo to tak trocha mimo mňa, ale keď som náhodou pri predvianočných nákupoch zbadala tieto nádherné pečiatky, ktoré na mňa akýmsi zvláštnym spôsobom z pultu kričali kúúúp si ma, tak som neodolala.
Recept ma napadol veľmi rýchlo, pretože tieto jemné, voňavé a krehučké citrónové keksíky už pečiem veľmi dlho, takže po minimálnych úpravach cesta som ich skúsila pečiatkovať. Sušienky pri pečeni krásne držia tvar a neroztekajú sa.
cesto:
320 g hladkej múky
200 g Hera maslova
100 g práškového cukru
2 žĺtky
nastrúhana kôra s 1 citróna
trocha vanilkovéj esencie alebo vanilkový cukor
postup:
1.
Múku, práškový cukor preosejeme, premiešame, pridáme heru, žĺtky, citrónovú kôru, vanilkovú esenciu a vypracujeme hladké cesto.
2.
Cesto necháme odpočívať 1 hodinu.
3.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra, povrch veľmi jemne prejdeme omúčenou rukou, aby sa nám pečiatky nelepili. Pečiatku taktiež mierne omučíme, oklepeme poriadne od múky a následne ju vtlačíme do cesta. Pečiatku mierne zatlačíme, snažíme sa tlačiť rovnomerne, aby bol pekne otlačený celý vzor pečiatky. Otlačené pečiatky vykrajujeme pomocou rôznych vykrajovačiek.
Kolieska ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
5.
Pečieme pri teplote 180°C. Po 5 minútach rúru otvoríme aby vyšla para asi na 2-3 sekundy a hneď ju zatvoríme. Celková doba pečenia je asi 10 minút, ale treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie inač.
6.
Po upečení ich môžme naplniť džemom alebo hocijakou plnkou. Výborné sú aj neplnené a dajú sa krásne zabaliť ako milý darček.
Ja som ich plnila citrónovou plnkou.
citrónová plnka:
0,3 l mlieka
3 lyžice kryštálového cukru
130 g Hery maslovej alebo masla
citrónová šťava s pol citróna
Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, citrónovú šťavu, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Wau, super recept urcite vyskusam, akurat som hladala recept na peciatkkove susienky, dakujem krasne urcite vyskusam aj plnku
OdpovedaťOdstrániťJa ďakujem za komentár, nech sa vydaria a chutia :)
OdpovedaťOdstrániťMna by zaujimalo, ako dopredu pred vianocami ich mozem pripraviť aj s tým krémom, aby vydržali? Alebo sušienky napiect dopredu a zlepovať až tesne pred sviatkami?
OdpovedaťOdstrániťAhoj Lenka, treba to piecť tak ako ste zvyknutá piecť ostatné vianočné pečivo, môžte ich upiecť aj skôr a naplniť až potom.Po naplnení zmäknú, no ja ich pečiem tesne pred sviatkami a plním ich tak 1-2 dni po upečení, mám rada na vianoce čerstvé pečivo. Tieto som piekla manželovi na oslavu.
OdpovedaťOdstrániťNádherné sušienky...tiež som piekla citrónové kolieska, nie také nádherné ako tvoje, podobný recept, len tam ide dosť citrónovej šťavy aj do cesta aj do plnky a dokonca aj do cukrovej polevy :)som zvedavá ako budú chutiť, kolieska sú už upečené ale plniť budem až neskôr. Pekné predvianočné pečenie.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Evka za pochvalu a krásne predvianočné pečenie aj tebe :)
OdpovedaťOdstrániťDnes napecene,zatiaľ bez plnky..ale chutia a vonaju super!
OdpovedaťOdstrániťChcem vyskúšať, ale mám len obyčajnú Heru.nevadi?som začiatočník v peceni. A miesto citrónovej kôry môžem dať škoricu? Ďakujem za odpoved
OdpovedaťOdstrániťJaja, môžeš použiť aj obyčajnú heru, to ostatné neodporúčam.
OdstrániťTieto sušienky sú velmi zaujímavé s tými pečiatkami..kde ich kúpim?
OdpovedaťOdstrániťZdravim,ja som kupila od Tescomi,veľmi som s nimi spokojná
OdstrániťJa som kúpila pečiatky v TEDDY
OdstrániťSu nadherne, dnes som kupila peciatky, zajtra susienky upeciem. Uz sa tesim.
OdpovedaťOdstrániťSom velmi rada, ze som tu nasla citronove. Dakujem.
Taaak dnes upecene. Ja som dala original maslo a citronovy cukor ale bomba .Vidim to na dalsiu davku 😍😍
OdpovedaťOdstrániťJa som robila rovno z 2 davok. Nech mam pre hosti ku kave. Su krehunke, ale pekne drzia tvar, cize peciatka na nich zostala. Dakujem za recept.
OdpovedaťOdstrániťPerfektne peciem uz par rokov
OdpovedaťOdstrániť