Jednoduchý a rýchly zákusok, ktorý je veľmi vláčny, neskutočne chutný, potretý lahodným čokoládovo-smotanovým krémom. Povrch koláča môžte ale upraviť akokoľvek podľa chuti, namiesto krému stačí len narýchlo posýpať práškovým cukrom, no výborný je aj potretý citrónovou polevou.
Recept na skvelú citrónovú polevu môžte nájsť tu - http://raspberrybrunette.blogspot.sk/2015/12/babickine-mesiaciky-vynikajuce-velmi.html
cesto:
4 vajcia
400 g nastrúhanej mrkvy
180 g trstinového cukru, môže byť aj obyčajný kryštálový cukor
150 ml oleja
100 ml mlieka
280 hladkej múky
120 g mletých vlašských orechov
1 prášok do pečiva
postup:
1.
Vajcia s cukrom poriadne vyšľaháme do penista, postupne za stáleho šľahania pridávame olej, mlieko. Keď to máme poriadne vyšľahané pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, dôkladne premiešame, ďalej pridáme orechy,
premiešame, nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu
a znova dôkladne premiešame.
2.
Cesto vylejeme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Veľkosť plechu je 36 x 24 cm.
3.
Po upečení a vychladnutí môžme povrch koláča natrieť jemnou vrstvou džemu a na to natrieme pripravený čokoládový krém.
čokoládový krém:
400 g kyslej smotany
160 g čokolády na varenie
Čokoládu si roztopíme nad parou, odstavíme, miešame asi minútu-dve a pridáme kyslú smotanu.
Poriadne premiešame.
Poleva nám môže niekedy trocha stuhnúť, lebo kyslá smotana je chladná, preto polevu ešte mierne za stáleho miešania môžme zahriať. Nie veľa, aby sa neliala, nech ostane mierne hustá, aby sa nám dobre natierala, no niekedy to netreba, najlepšie je keď smotana má izbovú teplotu.
4.
Necháme vychladiť a pokrájame na rezy.
Výborný koláčik, na oslave mal veľký úspech..... ďakujem 🥰
OdpovedaťOdstrániť