Krehučký a šťavnatý jednoduchý koláč s jemnou orechovo-jablkovou chuťou, vhodný na všetky príležitosti. Výborný je aj na druhý deň, keď sa všetky chute rozležia a zákusok je rovnako šťavnatý dokonca ešte viac.
cesto:
1/2 kg polohrubej múky
200 g práškový cukor
1 Heru alebo maslo (250 g)
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
1.
Z uvedených surovín spracujeme cesto.
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.
1 Heru alebo maslo (250 g)
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
1.
Z uvedených surovín spracujeme cesto.
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.
Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x26 cm.
3.
Druhú polovicu cesta si zabalíme do fólie a dáme do mrazničky (ešte si ho rozdelím na tri diely, skôr sa zamrazí a potom to aj rovnomernejšie nastrúham po tretinách na celú plochu) aspoň na pol hodinu, aby sa nám potom dobré strúhalo na plnku.
4.
Medzi tým, čo máme polovicu cesta v mrazáku si pripravíme plnku.
plnka:
200 g mletých vlašských orechov
4 olúpané nastrúhané jablka (na hrubom strúhadle)
150 g práškového cukru
pár kvapiek citrónovej šťavy
vanilkový cukor
trocha strúhanky pod plnku
Mleté orechy si zmiešame s cukrom pridáme nastrúhané jablká, ktoré sme si pokvapkali citrónovou šťavou a premiešame.
5.
Kedže som jablka nežmýkala od šťavy aby bol koláč šťavnatejší, plnka je trocha mokrejšia tak cesto posypeme trocha strúhankou, stačí jemná vrstva a rovnomerne natrieme pripravenú plnku.
Povrch plnky ešte posypeme vanilkovým cukrom.
6.
Pečieme pri teplote 180°C asi 35 - 40 minút.
7.
Určite mi dajte do komentárov vedieť či ste koláč vyskúšali a ako vám chutil.
práve dopečený......:-) je výýýborný
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za komentár, veľmi ma teší že vám koláč chutil :)
OdstrániťKOLACIK JE VYBORNY NA TRETI DEN U MNA, UZ SOM RECEPT POSUNULA AJ DALEJ, JE PRIAM FAMOOOZNY A URCITE HO BUDEM ROBIEVAT. DAKUJEM ZA RECEPT.
OdpovedaťOdstrániťNemáte za čo, ja vám ďakujem za pekný komentár :)
OdstrániťOzaj VYBORNY !!!
OdpovedaťOdstrániťPodľa môjho názoru do plnky úplne stačí 100g mletých vlašských orechov a 75g práškového cukru nakoľko samotné cesto je dosť sladké :-), ale určite veľmi dobrý, že ,,hnecený jablučkový" koláč :-).
OdpovedaťOdstrániťVýborný koláč, díky za recept! Pekla jsem už asi pětkrát a pokaždé s maximálním úspěchem :)
OdpovedaťOdstrániťAhoj, tenhle koláč mám ráda, pravidelně ho peču tak, že místo jablek dávám rebarboru. Tak ho má rád i přítel, který jinak rebarboru 2x nemusí.
OdpovedaťOdstrániťPeciem ho uz 3-ti x.Prave je v rure.Rychly,chutny kolac.Plnku robim bez orechov a nedusila som ju.Vobec to nevadi...Odporucam receptik a dakujem:-)
OdpovedaťOdstrániťpiekla som, dá sa aj zamraziť, ak je čo :), ale ja som namiesto nastrúhanej vrchnej cestovej vrstvy povykrajovala hviezdičky a naukladala na vrch, poprekladala aj cez seba a vyzeralo to výborne
OdpovedaťOdstrániť