piatok, 11. marca 2016

Krehký orechovo-jablkový koláč


Krehučký a šťavnatý jednoduchý koláč s jemnou orechovo-jablkovou chuťou, vhodný na všetky príležitosti. Výborný je aj na druhý deň, keď sa všetky chute rozležia a zákusok je rovnako šťavnatý dokonca ešte viac.



cesto:

1/2 kg polohrubej múky

200 g práškový cukor

1 Heru alebo maslo (250 g)

2 vajcia

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor


1.

Z uvedených surovín spracujeme cesto.
                             
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.
Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x26 cm.
 
3.
Druhú polovicu cesta si zabalíme do fólie a dáme do mrazničky (ešte si ho rozdelím na tri diely, skôr sa zamrazí a potom to aj rovnomernejšie nastrúham po tretinách na celú plochu)  aspoň na pol hodinu, aby sa nám potom dobré strúhalo na plnku. 

4.
Medzi tým, čo máme polovicu cesta v mrazáku si pripravíme plnku.


Plnka:

200 g mletých vlašských orechov

4 olúpané nastrúhané jablka (na hrubom strúhadle)

150 g práškového cukru

pár kvapiek citrónovej šťavy

vanilkový cukor

trocha strúhanky pod plnku

Mleté orechy si zmiešame s cukrom pridáme nastrúhané jablká, ktoré sme si pokvapkali citrónovou šťavou a premiešame.
 
5.
Kedže som jablka nežmýkala od šťavy aby bol koláč šťavnatejší, plnka je trocha mokrejšia tak cesto posypeme trocha strúhankou, stačí jemná vrstva a rovnomerne natrieme pripravenú plnku.
Povrch plnky ešte posypeme vanilkovým cukrom.
Zamrazené cesto nastrúhame hrubým strúhadlom na rozotretú plnku. 
6.
Pečieme pri teplote 180°C asi 35 - 40 minút.
7.
Určite mi dajte do komentárov vedieť či ste koláč vyskúšali a ako vám chutil.







6 komentárov:

  1. práve dopečený......:-) je výýýborný

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár, veľmi ma teší že vám koláč chutil :)

      Odstrániť
  2. KOLACIK JE VYBORNY NA TRETI DEN U MNA, UZ SOM RECEPT POSUNULA AJ DALEJ, JE PRIAM FAMOOOZNY A URCITE HO BUDEM ROBIEVAT. DAKUJEM ZA RECEPT.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáte za čo, ja vám ďakujem za pekný komentár :)

      Odstrániť
  3. Podľa môjho názoru do plnky úplne stačí 100g mletých vlašských orechov a 75g práškového cukru nakoľko samotné cesto je dosť sladké :-), ale určite veľmi dobrý, že ,,hnecený jablučkový" koláč :-).

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.