piatok, 29. mája 2015

Dusená fašírka so syrom na prírodno, dusená ryža



Jednoduchý a veľmi rýchly recept na veľmi chutnú a šťavnatú fašírku. Recept si môžete doladiť podľa chuti, či to chcete sladšie pridaním paradajkového pretlaku, alebo pikantnejšie s čili papričkami. Nám to chutí najviac takto na prírodno.


500 g mletého bravčového mäsa
1 vajce
1 cibuľa
1 suchý rožok
trocha mlieka
120 g najemno nastrúhaného tvrdého syra (eidam 45%)
soľ, čierne korenie, provensálske korenie alebo akékoľvek korenie podľa chuti
strúhanka na obalenie

na omáčku:

olej
2 cibule
hladká muka
soľ, čierne korenie, mletá sušená červená paprika
voda


1.
Suchý rožok si pokrájame na kocky a polejeme trochou mlieka.

2.
Do misy si dáme mäso, na jemno nakrájanú cibuľu, vajce, korenie a poriadne premiešame. Rukou vyžmýkame namočený rožok, pridáme k mäsu, premiešame, nakoniec pridáme nastrúhaný syr a znova poriadne premiešame.
3.
Vytvarujeme si väčšie valčeky, ktoré jemne obalíme v strúhanke a narýchlo opečieme na troche rozohriateho oleja z každej strany, aby sa nám mäsko stiahlo. Narýchlo opečené mäsko odstavíme bokom.
4.
V druhom hrnci na oleji opražíme nakrájanú cibuľu do sklovita. Stiahneme oheň a pridáme sušenú červenú papriku, krátko premiešame a hneď zalejeme vriacou vodou aby nám paprika nezhorkla. Do toho pridáme opečené fašírky a necháme variť 30 minút. 

5.
Po tých 30-tich minútach fašírky vyberieme, omáčku dochutíme a vymixujeme ju ponorným mixérom, kde sa nám cibuľa pekne rozmixuje a takto nám zahustí omáčku. Ak sa vám omáčka zdá malo hustá alebo jej chcete urobiť trocha viac, tak ju ešte zahustíme hladkou múkou, ktorú sme si rozmiešali v troche studenéj vody. Pridáme ju k omáčke, poriadne premiešame a necháme povariť 10 minút.

6.
Podávala som to s dusenou ryžou. 

Ryžu pripravujem v rúre a to takto:

 1 hrnček ryže
1 a pol hrnčeka vody
soľ, korenie
1 lyžička oleja

Ryžu si umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ, korenie, olej a premiešame. Urovnáme hladinu ryže, prikryjeme pokrievkou a takto zakryté dáme do 200°C rozohriatéj rúry na 25 - 30 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.