UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 1. mája 2015

Coppa coffee rezy


Výborný, veľmi jemný kávovo-nugatový zákusok. Ak sa pamätáte na zmrzlinu z 90-tych rokov coppa coffee, tak som chcela upiecť niečo chuťovo podobné, pretože túto zmrzlinu som zbožňovala. Celková chuť tohoto zákuska je veľmi podobná spomínanej zmrzline a zákusok bol naozaj úžasný.

cesto:


5 vajcia

250 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
270 g polohrubej múky
30 g kakaa
1/2 balíčka  prášku do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm. 

---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.



1. 
Upečený korpus necháme mierne vychladnúť.



2.
Prevrátime ho a stiahneme z neho papier.



3.
Na vychladnutý korpus natrieme kávovo-nugatovú plnku.

plnka:

0,6 l mlieka
2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy
5 lyžice kryštálového cukru
2 čajové lyžičky instantnej kávy
200 g Hery alebo masla
2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)
1 smotanové salko v tube Condé, kupujem v Kauflande   


1.

Do mlieka dáme 2 čajové lyžičky instantnej kávy, cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


2. 

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

3. 

Pridáme po častiach salko (tiež izbovej teploty) a vyšľaháme.

4.

Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme.




5. 

Na natretú kávovú plnku natrieme šľahačkovú plnku.


šľahačková plnka:


2 x 250 ml  33% alebo 40% smotany 

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


3 komentáre:

  1. Skvelý zákusok ako všetky od vás. Naozaj pripomína chuť zmrzliny, na ktorú si aj ja pamätám z detstva a milovala som ju..Určite všetkým odporúčam vyskúšať a vám ďakujem krásne za inšpiráciu a skvelé recepty, ktoré zverejnujete.. Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pekný komentár, som veľmi rada že som vás inšpirovala a zákusok sa vám vydaril.

      Odstrániť
  2. Zuzana, 23.3.2019
    Koláčik som upiekla otcovi k meninám, bol skutočne výborný, ľahučké a nadýchané cesto, úžasný krem, nenáročná príprava. Vrch som posypala kakaom. U gratulantov zožal veľký úspech. Ďakujem za inšpiráciu.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.