piatok, 1. mája 2015

Coppa coffee rezy


Výborný, veľmi jemný kávovo-nugatový zákusok. Ak sa pamätáte na zmrzlinu z 90-tych rokov coppa coffee, tak som chcela upiecť niečo chuťovo podobné, pretože túto zmrzlinu som zbožňovala. Celková chuť tohoto zákuska je veľmi podobná spomínanej zmrzline a zákusok bol naozaj úžasný.

cesto:


5 vajcia

250 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
270 g polohrubej múky
30 g kakaa
1/2 balíčka  prášku do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm. 

---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.



1. 
Upečený korpus necháme mierne vychladnúť.



2.
Prevrátime ho a stiahneme z neho papier.



3.
Na vychladnutý korpus natrieme kávovo-nugatovú plnku.

plnka:

0,6 l mlieka
2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy
5 lyžice kryštálového cukru
2 čajové lyžičky instantnej kávy
200 g Hery alebo masla
2 lyžice nugety alebo nutely (nugeta je lepšia, je menej sladká a má veľký podiel arašid, nutela je oriešková)
1 smotanové salko v tube Condé, kupujem v Kauflande   


1.

Do mlieka dáme 2 čajové lyžičky instantnej kávy, cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


2. 

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

3. 

Pridáme po častiach salko (tiež izbovej teploty) a vyšľaháme.

4.

Nakoniec pridáme nugetu, najprv jednu lyžicu, prešľaháme, potom druhú a poriadne došľaháme.




5. 

Na natretú kávovú plnku natrieme šľahačkovú plnku.


šľahačková plnka:


2 x 250 ml  33% alebo 40% smotany 

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


2 komentáre:

  1. Skvelý zákusok ako všetky od vás. Naozaj pripomína chuť zmrzliny, na ktorú si aj ja pamätám z detstva a milovala som ju..Určite všetkým odporúčam vyskúšať a vám ďakujem krásne za inšpiráciu a skvelé recepty, ktoré zverejnujete.. Zdenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pekný komentár, som veľmi rada že som vás inšpirovala a zákusok sa vám vydaril.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.