utorok, 22. marca 2016

Veľkonočná torta so sviežou tvarohovou plnkou



Výborná, veľmi jemná a svieža tortička. Piekla som ju pred rokom na sviatky, no recept som nejak nestihla napísať, tak ho pridávam až teraz. Torta mala u nás veľký úspech vďaka jemnej smotanovo-tvarohovéj plnke a kombinácií kakaovo-orechového mäkulinkého cesta. Túto kombináciu cesta a plnky pripravujem často, len zdobenie si prispôsobím na príležítosť na akú ju pripravujem.




kakaové cesto:



5 vajcia

220 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

1 dl oleja

280 g polohubej múky

30 g kakaa

1/2 prášku do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 
Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. 


---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.



orechové cesto: 




4 vajcia

220 g cukru

75 g  pomletých vlašských orechov 

250 g polohrubej múky

150 ml mlieka

prášok do pečiva


Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme vlažné mlieko a ešťe poriadne došľaháme. 
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 

Cesto vylejeme do tortovej formy, vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. 

-----------------------------

Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažné mlieko a poridne došľaháme. Po vyšľahaní pridáme pomleté orechy

a dôkladne premiešame.
Nakoniec pridáme po častiach preosiatú múku s práškom do pečiva a jemne ale dôkladne premiešame. Cesto vylejeme do tortovéj formy vystlanéj papierom na pečenie. 
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.




plnka:




500 g mäkký polotučný tvaroh vo vaničke

4 lyžice práškového cukru

2 x 250 ml 33% šľahačkovéj smotany, čiže pol litra

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich postupne pridám k tvarohu.


V mise si vymiešame tvaroh so 4 lyžicami práškového cukru a po 

častiach do toho jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.


postup:


1.
Kakaové cesto si prekrojíme a naplníme plnkou. Plnku si rozdelíme tak, aby nám vyšla na 2x a ešte na bočné potretie torty.

2.
Na rozotretú plnku dáme orechové cesto v celku a znova potrieme plnkou.

3.
Prikryjeme druhou polovicou kakaového cesta, omastíme boky a vrch.

4.
Vrch môžme dozdobiť naozaj hocičím podľa vlastnej fantázie.


Ak ju chcete zdobiť ako ja, tak budeme ešte potrebovať:


250 ml 33% šľahačkovéj smotany
1 kopcovité lyžice práškového cukru
1 stužovače do šľahačky 

kyslé zelené želé špagety, kúpené v Lidli, majú ich bežne v ponuke

čokoládové vajíčka


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Trocha ňou ešte potrieme vrch a ostatnú šľahačku dáme do sáčku na zdobenie, ozdobíme vrch, nahádžeme želé špagety a vajíčka.
Špagety pri krájaní trocha robia problémy kedže sú tuhšie, ale to nevadí prestrihneme si ich nožnicami a cesto dokrájame.





2 komentáre:

  1. dobrý deň, chcela by som sa spýtať na priemer tortovej formy. Dakujem ..velmi pekne a chutnučke recepty tu mate. Dakujem. Michaela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár aj za pochvalu, priemer tortovéj formy je 26 cm.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.