Výborná, veľmi jemná a svieža tortička. Piekla som ju pred rokom na sviatky, no recept som nejak nestihla napísať, tak ho pridávam až teraz. Torta mala u nás veľký úspech vďaka jemnej smotanovo-tvarohovéj plnke a kombinácií kakaovo-orechového mäkulinkého cesta. Túto kombináciu cesta a plnky pripravujem často, len zdobenie si prispôsobím na príležítosť na akú ju pripravujem.
kakaové cesto:
5 vajcia
220 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
280 g polohubej múky
30 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiate kakao a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme preosiate kakao a múku s práškom do pečiva.
orechové cesto:
4 vajcia
220 g cukru
75 g pomletých vlašských orechov
250 g polohrubej múky
150 ml mlieka
prášok do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme vlažné mlieko a ešťe poriadne došľaháme.
Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme do tortovej formy, vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.
-----------------------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažné mlieko a poridne došľaháme. Po vyšľahaní pridáme pomleté orechy
a dôkladne premiešame.
Nakoniec pridáme po častiach preosiatú múku s práškom do pečiva a jemne ale dôkladne premiešame. Cesto vylejeme do tortovéj formy vystlanéj papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.
plnka:
500 g mäkký polotučný tvaroh vo vaničke
4 lyžice práškového cukru
2 x 250 ml 33% šľahačkovéj smotany, čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich postupne pridám k tvarohu.
V mise si vymiešame tvaroh so 4 lyžicami práškového cukru a po
častiach do toho jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.
postup:
1.
Kakaové cesto si prekrojíme a naplníme plnkou. Plnku si rozdelíme tak, aby nám vyšla na 2x a ešte na bočné potretie torty.
2.
Na rozotretú plnku dáme orechové cesto v celku a znova potrieme plnkou.
3.
Prikryjeme druhou polovicou kakaového cesta, omastíme boky a vrch.
4.
Vrch môžme dozdobiť naozaj hocičím podľa vlastnej fantázie.
Ak ju chcete zdobiť ako ja, tak budeme ešte potrebovať:
250 ml 33% šľahačkovéj smotany
1 kopcovité lyžice práškového cukru
1 stužovače do šľahačky
kyslé zelené želé špagety, kúpené v Lidli, majú ich bežne v ponuke
čokoládové vajíčka
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Trocha ňou ešte potrieme vrch a ostatnú šľahačku dáme do sáčku na zdobenie, ozdobíme vrch, nahádžeme želé špagety a vajíčka.
Špagety pri krájaní trocha robia problémy kedže sú tuhšie, ale to nevadí prestrihneme si ich nožnicami a cesto dokrájame.
dobrý deň, chcela by som sa spýtať na priemer tortovej formy. Dakujem ..velmi pekne a chutnučke recepty tu mate. Dakujem. Michaela
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za komentár aj za pochvalu, priemer tortovéj formy je 26 cm.
Odstrániť