piatok, 1. júla 2016

Jadranské rezy




Úžasný zákusok môjho detstva, ktorý nikdy neomrzí. Kombinácia horkejšieho kakaového cesta, skvelá chuť a vôňa pražených lieskovcov a na to ešte jemná chuť šľahačky, proste nebíčko v ústach :)


cesto:


5 vajcia

250 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

1 dl oleja

280 g polohrubej múky

30 g kakaa

1 prášok do pečiva



Bielka s cukrom vyšľaháme do veľmi tuha.

V druhej mise si vymiešame žĺtky s olejom, netreba to veľmi šľahať, len vymiešať aby sa to spojilo. Vymiešane žĺtky postupne po častiach vmiešavame do vyšľahaných bielkov.

Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.

Rozmer plechu je 37 x 27 cm. Pečieme pri 180°C asi 30 minút.



plnka:

600 ml mlieka


2 vanilkové pudingy

5 lyžíc kryštálového cukru

100 g  na sucho opražených, najemno nasekaných alebo mletých lieskových orieškov

250 g Hery máslovej alebo masla



1.
Do mlieka dáme cukor a pudingy, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. 


2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

3.
Nakoniec pridáme oriešky




a ešte došľaháme.


4.
Plnku natrieme na vychladnutý korpus.


5.
Necháme poriadne vychladiť a na orieškovú plnku natrieme šľahačkovú plnku.

šľahačková plnka:

2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra

2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.


Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.