Úžasný zákusok môjho detstva, ktorý nikdy neomrzí. Kombinácia horkejšieho kakaového cesta, skvelá chuť a vôňa pražených lieskovcov a na to ešte jemná chuť šľahačky, proste nebíčko v ústach :)
cesto:
5 vajcia
250 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
1 dl oleja
280 g polohrubej múky
30 g kakaa
1 prášok do pečiva
Bielka s cukrom vyšľaháme do veľmi tuha.
V druhej mise si vymiešame žĺtky s olejom, netreba to veľmi šľahať, len vymiešať aby sa to spojilo. Vymiešane žĺtky postupne po častiach vmiešavame do vyšľahaných bielkov.
Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Plech si vyložíme papierom na pečenie a cesto vylejeme na plech.
Rozmer plechu je 37 x 27 cm. Pečieme pri 180°C asi 30 minút.
600 ml mlieka
2 vanilkové pudingy
5 lyžíc kryštálového cukru
100 g na sucho opražených, najemno nasekaných alebo mletých lieskových orieškov
250 g Hery máslovej alebo masla
Do mlieka dáme cukor a pudingy, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
3.
Nakoniec pridáme oriešky
a ešte došľaháme.
4.
Plnku natrieme na vychladnutý korpus.
5.
Necháme poriadne vychladiť a na orieškovú plnku natrieme šľahačkovú plnku.
šľahačková plnka:
2 x 250 ml 33% smotany, čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.