piatok 6. júla 2018

Pribináčik rezy s citrónovou polevou



Mäkučké, nadýchané, veľmi jemné a svieže rezy, na ktorých si pomaškrtí naozaj každý, no hlavne deti. Koláčik je jednoduchý a nenáročný na prípravu, určite sa oplatí upiecť.




cesto:



5 vajcia

250 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

1 dl oleja

300 g polohrubej múky

1  prášok do pečiva



postup:



1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 
Do toho si primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 

2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 25 cm. 
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.

3.
Cesto po upečení a vychladnutí prerežeme na polovicu. Ja používam tento skvelý pomocník, strunový krájač, ktorý kúpite v obchodnej sieti Tescoma.


Precízne a jednoducho rozkrojí cesto široké až 30 cm.
Samozrejme ak máte dva rovnaké plechy a teplovzdušnú rúru, tak si cesto rozdeľte na 2 polovice a dajte upiecť naraz na dvoch plechoch.

4.
Pripravíme si plnku.


tvarohovo-šľahačkovú plnka:


250 g mäkký polotučný tvaroh / môžte použiť aj 2 tvarohy čiže 500 g, ja som nemala
3 - 4 lyžice práškového cukru
1 vanilkový cukor alebo vanilka

2 x 250 ml 33% šľahačkovej smotany, čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky



Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Smotanu šľahám každú zvlášť, potom ich postupne pridám k tvarohu. 

V mise si vymiešame tvaroh s 3-4 lyžicami práškového cukru a po 
častiach do toho jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.

5.
Na prekrojené cesto natrieme pripravenú plnku a prikryjeme druhou polovicou cesta.

6.
Povrch potrieme citrónovou polevou.

citrónová poleva:


4 lyžice vriacej vody
2 lyžice citrónovej šťavy
300 g práškového cukru (cukor musí byť kvalitný jemné mletý, škrobový)

Do misy si dáme vriacu vodu, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a do toho prisypávame po častiach práškový cukor.

Poriadne vyšľaháme ručným elektrickým šľahačom alebo metličkou. 

Keď sa vám poleva urobí hustejšia, stačí doliať trocha šťavy, nie veľa aby ste ju zasa nemali riedku. Poleva zasychá pomerne rýchlo. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.