piatok 3. augusta 2018

Jablkový koláč s kokosovou penou




Šťavnatý, jemný, neskutočne chutný a voňavý koláč. 
Dostala som od dobrej susedky jabĺčka, tak som rozmýšľala čo z nich upiecť, no a nakoniec som sa rozhodla pre tento starodávny koláč, ktorý som si trocha doladila podľa svojich preferencií a nebanujem. Bol naozaj fantastický myslím, že lepší jablkový koláč som nejedla, určite vyskúšajte a dajte vedieť ako vám chutil :) 



cesto:


200 g práškového cukru

200 g Hery maslovej

5 žĺtkov

200 ml mlieka

300 g polohrubej múky


1/2 prášku do pečiva


plnka:


1,5 - 2 kg jabĺk

3 PL kryštálového cukru (podľa sladkosti jabĺk)

3-4 lyžice strúhanky, môže byť aj viac, podľa toho aké šťavnaté jablká použijete

šťava s pol citróna

vanilkový cukor


sneh:


5 bielkov

150 g kryštálového cukru

100 g strúhaného kokosu



postup:


1.
Najprv si jablka očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme do hrnca, pridáme cukor a trocha podusíme. Keď jablka zmäknú, pridáme ešte strúhanku, citrónovú šťavu, premiešame a necháme vychladnúť.

2.
Žĺtky, tuk a práškový cukor vymiešame do krému. Postupne primiešame preosiatú múku s práškom do pečiva a mlieko. 



Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, 



pekne zarovnáme. Pečieme 20-30 minút pri 180 stupňoch. Pokiaľ sa nám cesto predpeká pripravíme si sneh.

3.
Do misy si dáme bielka a šľaháme pol minúty, potom pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Pridáme kokos a jemne premiešame.



4.
Predpečené cesto po 20 minútach vyberieme, dáme naň pripravené jablká, zarovnáme, posypeme vanilkovým cukrom a hneď na to dáme kokosový sneh. 



Sneh zarovnáme a dáme znova piecť na 15-20 minút.









2 komentáre:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.