streda 3. januára 2018

Laskonkové rohlíčky



Krehučké, v strede krásne nafúknuté orechovo - karamelové rohlíčky. Jednoduchšia a rýchlejšia verzia slávnych laskoniek. Ak nemáte šablónku na laskonky alebo sa vám nechce pracne tvoriť klasické laskonky, vyskúšajte túto verziu, chutia úplne rovnako.





cesto:


4 vaječné bielky

300 g kryštálového cukru

160 g mleté orechy

2 PL hrubej múky

1.
Bielky šľaháme pol minúty, po pol minúte pridáme kryštálový cukor a šľaháme 1 a pol minúty, hneď dáme misu nad paru a nad parou šľaháme do zhustnutia, kým sa cukor nerozpustí (ručným elektrickým šľahačom, cca 15-20 minút).



Odstavíme z pary.

2.
Mleté orechy zmiešame s múkou. Pridáme ich k vyšľahaným bielkam zľahka ale dôkladne premiešame.


3.
Hmotu dáme do cukrárského vrecka, špičku som použila hrubšiu na venčeky.
Plechy si vystelieme papierom na pečenie a striekame rohlíčky. 



4.
Vložíme do vyhriatej rúry na 120 °C a pečieme pomaly asi 25 minút.


5.
Pripravíme si karamelovo-kávovú plnku:


karamelovo-kávová plnka:


250 g masla alebo Hery

200 g práškového cukru

0,5 dl uvarenéj zrnkovéej kávy

1 dl mlieka

25 g hladkej múky




4 lyžice práškového cukru odoberieme a dáme na miernom plameni skaramelizovať. Keď je cukor rozpustený a má tu správnu farbu, prilejeme uvarenú kávu a mlieko, poriadne premiešame, pridáme múku a uvaríme hustejší puding, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.



Maslo izbovej teploty zmiešame so zvyšným cukrom, vyšľaháme do peny a postupne pridávame vychladnutý puding.

6.
Hotovým krémom, nastriekame na rožky vlnky, použila som menšiu špičku, klasickú na zdobenie.


7.
Takto pripravené rožky dáme stuhnúť do chladničky a potom pofŕkame čokoládovou polevou.


8.

Recept je na cca 60 kúskov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.