UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 21. septembra 2018

Medový krémeš



Voňavý, mäkučký, vláčny a jemný koláč, ktorý bude chutiť určite všetkým. Jednoduché medové cesto, ktoré netreba prácne vaľkať, má úžasnú konzistenciu, krásne zmäkne, no nie príliš, presne tak ako má byť. U nás sú krémeše veľmi obľúbene, veď ich mám na blogu už zo päť druhov a tento je hádam ten naj. Ostatné krémeše, ktoré mám na svojom blogu, si môžte nájsť  TU.


cesto:


200 g masla

2 vajcia

2 lyžice medu

200 g práškového cukru

300 g gramov hladkej múky

1/2 čajovej lyžičky sódy bik.



postup:



1.
V mise nad parou si rozpustíme maslo, pridáme med, vajcia, práškový cukor a preosiatú múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Všetko spolu premiešame, aby sa nám cesto pekne spojilo, 

2.
Cesto si rozdelíme na 2 rovnaké časti. Na plech si dáme papier na pečenie a rovnomerne naň rozotrieme jednú časť cesta až po okraj. Pri uhladzovaní cesta si môžte pomôcť, tým že si stierku namočíte do horúcej vody a to pomôže pekne zahladiť cesto, len ho netreba príliš omočiť. 




Cesto si môžte taktiež pripraviť tak, že si nakreslite rozmer cesta aký chcete na pečiací papier, stierkou rozotrete a dáte upiecť na opačnéj strane plechu. Veľkosť plechu je 35 x 24 cm.


3.
Upečieme si dva pláty cesta pri teplote 175°C asi 12 minút. Cesto je hotové keď zhnedne a okraje nám stmavnú. 
Upečený plát necháme mierne vychladnúť a potom z neho stiahneme papier. Ide to veľmi ľahko, len treba dávať pozor, aby ste si nezlomili plát cesta.



4.
Pripravíme si plnku:


vanilková plnka:



750 ml mlieka

150 g kryštálového cukru


2 vanilkové pudingy-prášok alebo 2 zlaté klasy


2 lyžice hladkej múky


3 žĺtky


3 bielky


200 g masla 


Do mlieka si dáme cukor, vanilkové pudingy, hladkú múku, 3 žĺtky a poriadne premiešame. Dáme variť a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Odstavíme a hneď si vyšľaháme sneh z 3 bielkov a štipky soli. Hneď ešte do horúceho pudingu vmiešame vyšľahaný sneh, 


poriadne ale zľahka premiešame.


Necháme vychladnúť.

4.

Keď nám puding vychladne na izbovú teplotu, tak do neho zašľaháme maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu. Poriadne vyšľaháme

a takto pripravenú plnku natrieme na vychladnutý upečený plát cesta.

5.
Dáme vychladiť a na vychladený natrieme šľahačkovú plnku.



šľahačková plnka:



2 x 250 ml 33% smotany na šľahanie

2 kopcovité lyžice práškového cukru 

2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


6.
Na šľahačkovú plnku položíme upečené druhé cesto, môžme trocha zaťažiť, ale len veľmi mierne, no nemusíme a dáme koláč odstáť aspoň na 12 hodín.
Pred podávaním povrch posypeme práškovým cukrom.


5 komentárov:

  1. Opět velmi luxusní moučník -díky Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dobry den, kolac je FAMOZNY :) robila som polovicnu davku a lutovala som. rada by som sa ale spytala- sneh z bielkov sa mi po vmiesani do pudingu pozrazal. vznikli v nom male biele bodky. vyriesila som to ponornym mixerom lebo to malo az prazenicovy efekt a zabralo to :) ale do buducna- tusite v com mohol byt problem? sneh som si pripravila pred varenim pudingu aby som ho mohla vmiesat hned po odstaveni z varu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemali ste vajíčka vybraté studené z chladničky? Myslím, že to môže robiť problém. Lepšie mať vajíčka izbovej teploty 🙂 ale len tipujem, možno bol problém v niečom inom 🙂

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.