Tortičky z môjho najobľúbenejšieho veľmi jemného, mäkulinkého a vláčného cesta, ktoré sa rozplýva na jazyku. Chcela som prichystať niečo jednoduché k sviatku svätého Valentína, tak som sa rozhodla, že z cesta vykrojím kolieska a naplním brusnicovou šľahačkou.
cesto:
7 bielka
210 g kryštálového cukru
5 žĺtky
100 ml (1 dl) oleja
70 g hladkej múky
40 g hrubej múky
50 g kakaa
džem na potretie po upečení
postup:
1.
Bielka s cukrom vyšľaháme na veľmi tuhý sneh.
Žĺtky vymiešame s olejom.
Do vyšľahaných bielkov, pridáme vymiešané žĺtky a jemne ale dôkladne premiešame.
Do toho po častiach pridáme preosiatu múku, ktorú sme si zmiešali s kakaom.
Zľahka a dôkladne premiešame.
Pečieme pri teplote 180-190°C asi 30-35 minút.
Prášok do pečiva do tohto cesta neide.
Po upečení a vychladnutí si korpus prerežeme na polovicu .
Veľkosť formy priemer 24 cm.
2.
Z cesta vykrojíme kolieska,
ktoré naplníme a ozdobíme brusnicovou šľahačkou. Trocha brusnicovej šľahačky som si odobrala a pre efekt pridala potravinárske farbivo, no nieje to potrebné.
brusnicová šľahačka:
2 x 250 ml 33% smotany, čiže 500 ml
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky
Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Nakoniec pridáme džem
a ešte došľaháme. Do jednej šľahačky 3 lyžičky džemu a do druhej taktiež.
Z obidvoch polovíc vyjdu cca 16 hotových tortičiek.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.