piatok, 4. apríla 2014

Smotanovo-ovocná torta





Úžasne svieža dobrotka. Nemám k nej viac slov, bola jednoducho výborná.


cesto:



3 vajcia


125 g kryštálového cukru

150 g polohrubej múky

0,5 dl vlažnej vody

0,5 dl oleja

1/2 prášku do pečiva


Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame vlažnú vodu a olej.

Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho primiešame preosiatú múku s práškom do pečiva, dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanéj papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút.

--------------------------


Ak cesto šľaháme kuchynským robotom, tak celé vajcia s cukrom vyšľaháme na najvyššom stupni, postupne pridávame vlažnú vodu a olej.

Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva. 


ovocná plnka:



1 mandarínkový kompót


1 ananásový kompót          (kompóty radšej menšie, aby toho ovocia nebolo veľa)

cukor

džem

cukrárenské želé na 500 ml tekutiny





Upečené vychladnuté cesto si pomastíme džemom, poukladáme naň odkvapkané ovocie.
Šťavu z kompótou použijeme pri príprave želé, ktoré si pripravíme podľa návodu, keď začne hustnúť zalejeme ním ovocie a dáme stuhnúť.


smotanová plnka:



250 ml  33% smotany


1 stužovač do šľahačky

1 lyžica cukru


400 g kyslej pochúťkovej smotany


3 lyžice práškového cukru

1 želatínový stužovač






Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


Kyslú smotanu a cukor si vymiešame, pridáme do nej vyšľahanú smotanu a zľahka premiešame.


V druhej miske si pripravíme želatínový stužovač podľa návodu a po častiach do toho pridávame smotanovú plnku.


Vzniknutú plnku natrieme na stuhnutú želatínu a boky torty.

Tortu necháme vychladiť minimálne 2 hodiny, aby smotanová plnka dostatočne stuhla.


Povrch torty môžeme ozdobiť hoblinkami z bielej čokolády.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.