utorok, 1. júla 2014

Veselá šľahačková torta




Túto tortu som piekla ako poďakovanie, čiže foto rezu nemám. Plnila som ju domácim jahodovým džemom s väčšími kúskami ovocia, limetkovým želé (kúpeným) a tvarohovou šľahačkou. Namiesto domáceho džemu môžete použiť akékoľvek ovocie, surové alebo zavárané.


cesto:


5 vajcia


150 g kryštálového cukru


5 lyžíc oleja


150 g hladkej múky


1/2 prášku do pečiva





Bielka s cukrom vyšľaháme do tuha.
Po jednom postupne všľaháme žĺtky a po lyžiciach olej.
Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Cesto vylejeme do tortovej formy vystlanéj papierom na pečenie.
Pečieme pri 180°C asi 30 minút.

Cesto po vychladnutí prekrojíme na polovicu, namažeme domácim džemom alebo poukladáme ľubovoľné ovocie, nato pomastíme šľahačkovo-tvarohovú plnku a prikryjeme druhou polovicou korpusu. Trocha plnky (asi 2 lyžice) si necháme na pomastenie jemnej vrstvy na povrch torty.




šľahačkovo-tvarohová plnka:


250 g mäkkého tvarohu


250 ml 33% smotany


stužovač do šľahačky


4 lyžice práškového cukru



Smotanu si vyšľaháme s 1 lyžicou práškového cukru, pred koncom šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.

Vymiešame si tvaroh s 3 lyžicami cukru a do toho zľahka vmiešame pripravenú šľahačku.





Pripravíme si druhú šľahačkovú plnku, pomastíme, zarovnáme a ozdobíme ňou celý povrch torty. 

Zdobila som cukríkmi Big Ben kúpenými z Kauflande a čokoladovými hoblinkami.  





šľahačková plnka č.2:


250 ml 33% smotany 


250 g mascarpone  - 82% tuku


stužovač do šľahačky


4 lyžíc práškového cukru





Smotanu si vyšľaháme s 1 lyžicou práškového cukru, pred koncom šľahania 

pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.


V druhej mise si vymiešame mascarpone so 3 lyžicami práškového cukru a po


častiach do toho vmiešame vyšľahanú šľahačku.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.