pondelok 14. júla 2014

Jemná zemiaková polievka s kalerábom a chlebovými krutónmi







Veľmi jemná, chutná, zdravá polievka, ktorá je jednoduchá a rýchla na prípravu. 

Recept asi na 3 litre polievky.




potrebujeme:




4-5 stredne veľkých zemiakov

 1 kaleráb

cesnak

2 dl mlieka a 2 dl smotany na varenie


chlebové krutóny


olej 

soľ, čierne alebo biele korenie




postup:



1.
Očistíme si kaleráb, zemiaky a nakrájame na kocky. 


2.
Do hrnca dáme 2-3 lyžice oleja na ktorý hodíme nakrájaný cesnak, množstvo kto koľko znesie určite nie veľa, hneď na to do toho hodíme trocha nakrajaných zemiakov s kalerábom, opražíme asi 1 minútu, dosypeme zbytok zeleniny, znova opražíme asi 1 minútu a zalejeme vriacou vodou. 


3.
Keď je zelenina uvarená úplne do mäkka polievku stiahneme zo sporáka, dolejeme asi 2 dl mlieka a 2 dl smotany na varenie. Rozmixujeme ponorným šľahačom do hladkej peny, dáme opäť na sporák prevariť a dochuťíme. 

4.
Do polievky neide žiadna múka, je dostatočne hustá a krémová.
Niekto šľahá polievku počas varu ešte pred pridaním smotany a potom prevarí. Ja to robím takto najprv si to schladím mliekom, jednak sa mi smotana nezrazí a keď to mixujeme spolu s tou smotanou, tak je tá polievka oveľa viac nadýchanejšia a krémovejšia.



5.
Podávame s chlebovými krutónmi.
Polievku si môžeme prilepšiť pri podávaní osmaženou slaninkou, ktorá sa k tomu veľmi hodí.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.