Orechové zákusky mám veľmi rada a keď sú s karamelovou plnkou - hmmm mňam, tento bol naozaj výborný. Povrch koláča som posypala kakaom, pretože milujem chuť horkého kakaa, ale posypať a dozdobiť sa to dá hocičím, napríklad hoblinkami čokolády, farebnou posýpkou, orechmi.....
cesto:
200 g kryštálového cukru
1 dcl vlažnej vody
0,6 dcl oleja
250 g polohubej múky
4-5 lyžíc mletých orechov
1 prášok do pečiva
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. Do toho si primiešame orechy a múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm.
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. Po vyšľahaní pridáme orechy a múku s práškom do pečiva.
karamelová plnka:
1 vanilkový puding
2 lyžice kryštálového cukru
250 g Hery alebo masla
1 karamelové Salko (ja používam obyčajné salko, kde plechovku salka varím v hrnci z vodou asi 1 hodinu a nechám vychladnúť, takto pripravené salko nám chutná lepšie ako už hotové kúpené karamelové)
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
Nakoniec pridáme salko a ešte došľaháme. Plnku natrieme na vychladnutý korpus, ozdobíme šľahačkou a posypeme kakaom.
šľahačková plnka:
2 x 250 ml 33% smotany
4 lyžice práškový cukor
2 stužovače do šľahačky
Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
alebo môžeme urobiť šľahačku s mascarpone
250 ml 33% smotany
250 g mascarpone
stužovač do šľahačky
5 lyžíc práškového cukru
Smotanu si vyšľaháme s 1 lyžicou práškového cukru, pred koncom šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.
V druhej mise si vymiešame mascarpone so 4 lyžicami práškového cukru a po častiach do toho vmiešame vyšľahanú šľahačku.
Ja som famóznejší koláčik nepiekla. Dakujem za skvelý tip.
OdpovedaťOdstrániť