streda, 3. septembra 2014

Hruškový kompót




Na prípravu kompótu sú vhodné skoro všetky druhy hrušiek, obratých keď sú polozrelé a sú trocha tvrdšie. Ak sú mäkšie, tak ich zavaráme aj so šupkou. Recept je na 30-35 stredne veľkých hrušiek.




Pripravíme si 4 l studenej vody a 2 lyžičky kyseliny citrónovej, zamiešame.

Umyté hrušky ošúpeme, prekrojíme na štvrťky, vyberieme jadrovník, zdrevnatelé časti  a dáme ich do pripravenej studenej vody aby nám nezhnedli.

Pripravíme si nálev na hrušky.

3 l vody


1 kg kryštálového cukru


1 a 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej, necháme prevrieť.


Necháme mierne vychladnúť a ešte horúcim zalievame hrušky.


Do pripravených čistých skleničiek dáme koliesko olúpeného citrónu, ukladáme pripravené hrušky, zalejeme horúcim nálevom a uzatvoríme. 


Do kompótu môžeme pridať klinčeky, kúsok škorice alebo badián.
Sterilizujeme 25 minút pri 85 °C.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.