UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 25. septembra 2015

Citrónový zákusok


Veľmi jemný, svieži a šťavnatý citrónovo-tvarohový zákusok bez obsahu masla, ktorý sa rozplýva na jazyku. Jednoduchý a nenáročný na prípravu.



cesto:



5 vajcia

250 g kryštálového cukru

175 g hladkej múky

125 g polohrubej múky

1dl vlažnej vody

1 dl oleja

1 kypriaci prášok do pečiva

kôra z 1 citróna

šťava z 2 citrónov

1.
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu, citrónovú šťavu a olej, poriadne došľaháme.
2.
Po vyšľahaní pridáme po častiach preosiatú múku s práškom do pečiva a citrónovú kôru. Dôkladne a jemne premiešame. 


3.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 26 cm. 



Pripravíme si plnku na ktorú budeme potrebovať:


250 g mäkký polotučný tvaroh vo vaničke

3 lyžice práškového cukru

2 x 250 ml  33% smotany čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

1.
Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich postupne pridám k tvarohu.

V mise si vymiešame tvaroh s 3 lyžicami práškového cukru a po 
častiach do toho jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.


2.
Pripravenú plnku natrieme na vychladnuté cesto.     
                            
3.
Povrch zákuska môžete ukončiť akokoľvek, kedže ja som mala ešte jeden citrón, tak som zákusok poliala želatínou.
Čiže, keď sme natreli plnku na cesto, dáme ho dôkladne vychladiť. Je to veľmi dôležité aby plnka bola vychladená, pretože sa nám želatína pri zalievaní nebude zlievať z plnky.

4.
Želatínu si pripravíme podľa návodu a keď začne tuhnúť zalejeme ňou plnku. 
Želatínu používam túto, kde som pridávala šťavu z 1 citróna:














11 komentárov:

  1. Můžu se zeptat, proč smetany šleháte každou zvlášť a potom spojíte? Lépe se našlehají každá zvlášť? Děkuji! Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zase prekrásne nakrájaný zákusok...vždy sa poteším

    OdpovedaťOdstrániť
  3. dobrý večer, môžem sa opýtať, či vám stačí jedno balenie želatíny na tak veľký plech alebo až dve....dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ja som použila jedno balenie, to čo je na fotke, je to na pol litra tekutiny

      Odstrániť
  4. Dobrý den,mám ráda Vaše recepty.Vždy krásně popsaný postup,navíc s fotkami.Zákusky vždy velmi úhledné.Jsou vynikající a vždy se mně podařily.Díky Vám,zdravím!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za krásny komentár, neviete si ani predstaviť ako veľmi ma potešil. Ďakujem za pochvalu a veľmi ma teší, že som vás mohla inšpirovať.

      Odstrániť
  5. Dobry den, myslite ze miesto stuzovacov by slo pouzit zelatinu? Alebo aj nic? Asi by to nedrzalo,vsak?
    Dakujem za odpoved, krasne nakrajany kolacik. Este mi mozte prezradit ako sa Vam to podarilo☺

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.