piatok, 4. septembra 2015

Krehký tvarohový koláč


Veľmi jemný, krehký, šťavnatý koláč, ktorým ja nikdy nepohrdnem, pretože je to môj úplný top zákusok a navyše je aj jednoduchý na prípravu.

Cesto:

1/2 kg polohrubej múky

200 g práškový cukor
1 Heru alebo maslo (250 g)
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor


1.

Z uvedených surovín spracujeme cesto.
                                   
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech a na cesto rozotrieme tvarohovú plnku. Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x26 cm.

Tvarohová plnka:


750g tvarohu

120g práškového cukru
1 kyslá smotana (250ml)
1 žĺtok

Všetko spolu zmiešame.


3.
Druhú polovicu cesta si zabalíme do fólie a dáme do mrazničky (ešte si ho rozdelím na tri diely, skôr sa zamrazí a potom to aj rovnomernejšie nastrúham po tretinách na celú plochu)  aspoň na pol hodinu, aby sa nám potom dobré strúhalo na tvarohovú plnku. 
Po asi pol hodine zamrazenia, ho natrúhame hrubým strúhadlom na rozotretú tvarohovú plnku.
4.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35-40 minút.


4 komentáre:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.