Veľmi jemný, krehký, šťavnatý koláč, ktorým ja nikdy nepohrdnem, pretože je to môj úplný top zákusok a navyše je aj jednoduchý na prípravu.
Cesto:
1/2 kg polohrubej múky
200 g práškový cukor
1 Heru alebo maslo (250 g)
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
1.
Z uvedených surovín spracujeme cesto.
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech a na cesto rozotrieme tvarohovú plnku. Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x26 cm.
Tvarohová plnka:
750 g jemného hrudkovitého tvarohu
120 g práškového cukru
1 kyslá smotana (250ml)
1 žĺtok
Všetko spolu zmiešame.
3.
Druhú polovicu cesta si zabalíme do fólie a dáme do mrazničky (ešte si ho rozdelím na tri diely, skôr sa zamrazí a potom to aj rovnomernejšie nastrúham po tretinách na celú plochu) aspoň na pol hodinu, aby sa nám potom dobré strúhalo na tvarohovú plnku.
Po asi pol hodine zamrazenia, ho natrúhame hrubým strúhadlom na rozotretú tvarohovú plnku.
4.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35-40 minút.
Looks absolutely delicious!!! We are going to have to try this one for sure. :D
OdpovedaťOdstrániťThank you!
Odstrániťurobime
OdpovedaťOdstrániťNech sa vydarí :)
Odstrániťdiky za luxusni recept, kolac je skutecne nesmirne dobry
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za komentár, veľmi ma teší že vám chutilo :)
Odstrániť