Jemné, ľahučké a nadýchané ako vánok.
Toto skvelé kysnuté cesto je vhodné aj na buchty, záviny a tiež slané pečivo. Je nezvyčajné, ale prekvapí vás ľahkosťou, vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou. Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkkučké 2 až 3 dni.
Rohlíčky som plnila orechovou a lekvárovou plnkou.
250 g hladkej múky
250g polohrubej múky
3 pol. lyžice kryštálového cukru
štipka soli
1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia
250 ml vlažného mlieka
1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy
2 pol. lyžice kyslej smotany, môže byť aj smotanový jogurt
1 celé vajce
70 ml oleja
trocha roztopeného masla na potretie upečených rohlíčkov
1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor.
Premiešame a dáme vykysnúť.
Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
2.
Cesto dobre vymiesime, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 1 hodinu na teplom mieste.
3.
Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na 3 časti a každú časť rozvaľkáme na rozmer cca 26 cm.
Cesto nakrájame na 12 častí, keď ich chcete mať väčšie tak stačí na 8
a naplníme plnkou.
5.
Rohlíčky stočíme,
Pečieme pri teplote 180°C asi 25- 30 minút.
6.
Ihneď po upečení povrch poriadne pomastíme roztopeným maslom, je to dôležité aby nám rohlíčky ostali dlho mäkké.
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
7. Nakoniec ešte recept na orechovú plnku:
100 g mletých orechov
2 lyžice práškového cukru
necelé deci vriaceho mlieka
Orechy s cukrom premiešame a zalejeme vriacim mliekom, premiešame.
Aspoň jeden ku kávičke prosím....:) utešené sú. Viackrát som sa stretla, že v recepte sa použila majonéza, nejako ma to vždy odradilo a ani neviem prečo, čo dodáva cestu, vláčnosť alebo prečo sa používa do cesta?
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Evi za pekný komentár. Prečo tá majonéza to neviem, tiež som dlho váhala či to skúsim, pretože mám svoj obľúbený recept, ktorý pečiem stále dookola, ale povedala som si, že keď som už tá blogérka :) tak to musím vyskúšať a naozaj sa oplatilo. Cesto je veľmi nadýchané a jemné, neváhaj a určite vyskúšaj.
OdpovedaťOdstrániťMajonéza ? Aká? čo sa dáva do šalátov?
OdpovedaťOdstrániťAno, klasická majonéza.
OdstrániťNádherné koláčiky ,ja tiež používam majonézu do koláčov kysnutých.ešte aj maslo namiesto oleja.Cesto je tiež veľmi fajnové,a dobre sa s ním pracuje.
Odstrániťto asi maizena (kukuričný škrob) alebo sa mýlim ?
OdstrániťNie maizena žiadny škrob, ale majonéza!
Odstrániťdakujem za recept skusim aj z bezlepkovej muky
OdpovedaťOdstrániť