piatok, 22. januára 2016

Kysnuté rohlíčky jemné a nadýchané



Jemné, ľahučké a nadýchané ako vánok. 
Toto skvelé kysnuté cesto je vhodné aj na buchty, záviny a tiež slané pečivo. Je nezvyčajné, ale prekvapí vás ľahkosťou, vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou. Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkkučké 2 až 3 dni.
Rohlíčky som plnila orechovou a lekvárovou plnkou.



250 g hladkej múky

250g polohrubej múky 

3 pol. lyžice kryštálového cukru

štipka soli

1 balíček sušeného droždia alebo polovica kocky klasického droždia

250 ml vlažného mlieka  

1 kopcovitú polievkovú lyžicu majonézy

2 pol. lyžice kyslej smotany,  môže byť aj smotanový jogurt 

1 celé vajce 

70 ml oleja 


trocha roztopeného masla na potretie upečených rohlíčkov



1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko zohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor. 
Premiešame a dáme vykysnúť.

Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajíčko, majonézu, kyslú smotanu, olej, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.

2.
Cesto dobre vymiesime,  prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 1 hodinu na teplom mieste.

3.
Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na 3 časti a každú časť rozvaľkáme na rozmer cca 26 cm.



4.
Cesto nakrájame na 12 častí, keď ich chcete mať väčšie tak stačí na 8 
a naplníme plnkou.

5.
Rohlíčky stočíme, 




poukladáme na plech, ktorý sme si vystlali mastným papierom a necháme ešte podkysnúť asi 10 minút. Vrchný zobáčik dávame úplne dole, pretože pri pečení by sa nám trocha zdvihol.
Pečieme pri teplote 180°C asi 25- 30 minút.

6.
Ihneď po upečení povrch  poriadne pomastíme roztopeným maslom, je to dôležité aby nám rohlíčky ostali dlho mäkké.
Po vychladnutí  posypeme práškovým cukrom.

7. Nakoniec ešte recept na orechovú plnku:

100 g mletých orechov
2 lyžice práškového cukru
necelé deci vriaceho mlieka

Orechy s cukrom premiešame a zalejeme vriacim mliekom, premiešame.

7 komentárov:

  1. Aspoň jeden ku kávičke prosím....:) utešené sú. Viackrát som sa stretla, že v recepte sa použila majonéza, nejako ma to vždy odradilo a ani neviem prečo, čo dodáva cestu, vláčnosť alebo prečo sa používa do cesta?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Evi za pekný komentár. Prečo tá majonéza to neviem, tiež som dlho váhala či to skúsim, pretože mám svoj obľúbený recept, ktorý pečiem stále dookola, ale povedala som si, že keď som už tá blogérka :) tak to musím vyskúšať a naozaj sa oplatilo. Cesto je veľmi nadýchané a jemné, neváhaj a určite vyskúšaj.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Majonéza ? Aká? čo sa dáva do šalátov?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nádherné koláčiky ,ja tiež používam majonézu do koláčov kysnutých.ešte aj maslo namiesto oleja.Cesto je tiež veľmi fajnové,a dobre sa s ním pracuje.

      Odstrániť
    2. to asi maizena (kukuričný škrob) alebo sa mýlim ?

      Odstrániť
    3. Nie maizena žiadny škrob, ale majonéza!

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.