UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 8. januára 2016

Marlenka bez vaľkania cesta





Túto úžasnú marlenku zvládne naozaj každý. Je neskutočne chutná a omnoho lepšia ako kupovaná, svojích hostí ale aj svojích blízkych ňou 100% očaríte. Recept je veľmi jednoduchý a vždy sa podarí.




cesto:



 250 g Hery alebo masla

3 polievkové lyžice medu

3 vajcia

300 g práškového cukru

400 g hladkej múky

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

mlieko podľa potreby,  ja som dávala asi 5 lyžíc, zaleží od veľkosti vajec


Veľkosť plechu je 36 x 25 cm.



postup:


1.
V mise nad parou si rozpustíme maslo, pridáme med, vajcia, práškový cukor a preosiatú múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Všetko spolu premiešame, aby sa nám cesto pekne spojilo, 


ak je cesto príliš husté pridáme podľa potreby trocha mlieka a znova premiešame. 
2.
Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti, najlepšie je si to odvážiť. Na plech si dáme papier na pečenie a rovnomerne naň rozotrieme jednú časť cesta až po okraj. 
Zvyšné cesto nechávame na teplom mieste, aby sa nám s ním jednoduchšie pracovalo.
Najlepšie je mať dva rovnaké plechy, pretože kým sa nám jedno cesto pečie, druhé si zatiaľ pripravíme a máme to rýchlejšie hotové.


3.
Pečieme pri teplote 175°C asi 12 minút. Cesto je hotové keď zhnedne a okraje nám stmavnú. 
Upečený plát necháme mierne vychladnúť a potom z neho stiahneme papier. Ide to veľmi ľahko, len treba dávať pozor, aby ste si nezlomili plát cesta.

4.
pripravíme si karamelovú plnku:

600 ml mlieka

2 vanilkové pudingy


4 lyžice kryštálového cukru


350 g Hery alebo masla


1 plechovku karamelového salka ---               (ja používam obyčajné salko, 

kde plechovku salka varím v hrnci z vodou asi 1 hodinu a 20 minút, nechám vychladnúť, takto pripravené salko nám chutná lepšie ako už hotové kúpené karamelové)

postup: 

1.
Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

2.

Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

Nakoniec pridáme salko 

a ešte dôkladne došľaháme.
                   ------------------------------------------------------------------------------------


5.
Keď nám platy vychladnú, poukladáme ich na seba, orežeme okraje asi tak 1 až 1,5 cm, aby sme mali čím obsypať povrch marlenky.  
Plnku si rozdelíme na 4 časti, každou častou postupne namažeme každý plát a poslednou časťou krému namažeme celý povrch aj boky marlenky. Namastenú marlenku obsypeme nadrobno podrvenými okrajkami marlenky, ktoré sme si predtým orezali. Posýpku môžeme rukou veľmi jemne popritláčať, aby sa nám spojila s plnkou a vytvorila nám tak ďalšiu vrstvu koláča. 
Povrch ešte posýpeme najemno nasekanými orechmi.

6.
Nakoniec povrch pokvapkáme čokoládovou polevou alebo Pikaom.
Marlenku necháme odstáť cez noc na chladnom mieste, nie v chladničke, pretože plnka by rýchlo stuhla a nestačila by sa vpiť do cesta. Na druhý deň je už krásne mäkučká a môžme ju už skladovať v chladničke.






7 komentárov:

  1. Marlenku mám veľmi rada, aj som ju už piekla ale z vaľkaného cesta, táto tvoja príprava je zaujímavá a pozdáva sa mi... a ako vždy nádherne nakrájané kúsky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dakujem za recept Rogi

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.