piatok, 15. januára 2016

Pečené kurča šťavnaté a voňavé



Báječne, mäkučké, šťavnaté a voňavé kurča so šťavou, ktoré bude chutiť naozaj všetkým. Jednoduché a nenáročné na prípravu. 




1 kurča

150-200 g údenej slaniny


trocha bravčovej masti alebo oleja 
 
50 g masla


1 veľká cibuľa


6-7 strúčikov cesnaku


1 paradajkový pretlak alebo zavárané paradajky


soľ, čierne korenie

kari korenie, grilovacie korenie a provensalské bylinky



voda



1.
Naporcujeme si kurča, prsia, stehná a krídla. Všetko okrem krídiel som narezala na polovicu, tak ako to vidíte na fotke a trup s chrbtom si odložíme napríklad do  polievky. 

2.
Mäsko si trocha naolejujeme osolíme, okoreníme, potrieme kari korením, grilovacím korením a ešte posypeme trochou provensalských bylín. Takto pripravené mäsko dáme do chladu odpočívať na 1 až 2 hodinky.

3.
Slaninku si nakrájame a dáme vypražiť na panvicu do ružova, 
pridáme trocha bravčovej masti alebo oleja, množstvo záleží na tom koľko vám pustí slaninka tuku a aby sme mali na čom opražiť cibuľu. Keď máme slaninku jemne vypraženú pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme do sklovitá, pridáme paradajkový pretlak a maslo, premiešame. Pridáme vodu a povaríme to asi 1 až 2 minúty nakoniec pridáme pretlačený cesnak. 
Uvarenú zmes si dáme na pekáč a poukladáme do nej kúsky kurčaťa, podľa potreby ešte dolejeme vodou asi tak do 1/3 vyšky mäsa.
4.
Pekáč zakryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme pri teplote 220°C   1 hodinu. Po hodine pekáč odokryjeme a mäsko ešte zapečieme 15 minút.
5.
Podávala som to s ryžou a hranolkami.

6.
Ryžu pripravujem guľatozrnú v rúre a to takto:

1 hrnček ryže


1 a pol hrnčeka vody

soľ, korenie

1 lyžička oleja

Ryžu si umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ, korenie, olej a premiešame. Urovnáme hladinu ryže, prikryjeme pokrievkou a takto zakryté dáme do 200°C rozohriatéj rúry na 25 - 30 minút.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.