UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 15. januára 2016

Pečené kurča šťavnaté a voňavé



Báječne, mäkučké, šťavnaté a voňavé kurča so šťavou, ktoré bude chutiť naozaj všetkým. Jednoduché a nenáročné na prípravu. 




1 kurča

150-200 g údenej slaniny


trocha bravčovej masti alebo oleja 
 
50 g masla


1 veľká cibuľa


6-7 strúčikov cesnaku


1 paradajkový pretlak alebo zavárané paradajky


soľ, čierne korenie

kari korenie, grilovacie korenie a provensalské bylinky



voda



1.
Naporcujeme si kurča, prsia, stehná a krídla. Všetko okrem krídiel som narezala na polovicu, tak ako to vidíte na fotke a trup s chrbtom si odložíme napríklad do  polievky. 

2.
Mäsko si trocha naolejujeme osolíme, okoreníme, potrieme kari korením, grilovacím korením a ešte posypeme trochou provensalských bylín. Takto pripravené mäsko dáme do chladu odpočívať na 1 až 2 hodinky.

3.
Slaninku si nakrájame a dáme vypražiť na panvicu do ružova, 
pridáme trocha bravčovej masti alebo oleja, množstvo záleží na tom koľko vám pustí slaninka tuku a aby sme mali na čom opražiť cibuľu. Keď máme slaninku jemne vypraženú pridáme nakrájanú cibuľu a osmažíme do sklovitá, pridáme paradajkový pretlak a maslo, premiešame. Pridáme vodu a povaríme to asi 1 až 2 minúty nakoniec pridáme pretlačený cesnak. 
Uvarenú zmes si dáme na pekáč a poukladáme do nej kúsky kurčaťa, podľa potreby ešte dolejeme vodou asi tak do 1/3 vyšky mäsa.
4.
Pekáč zakryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme pri teplote 220°C   1 hodinu. Po hodine pekáč odokryjeme a mäsko ešte zapečieme 15 minút.
5.
Podávala som to s ryžou a hranolkami.

6.
Ryžu pripravujem guľatozrnú v rúre a to takto:

1 hrnček ryže


1 a pol hrnčeka vody

soľ, korenie

1 lyžička oleja

Ryžu si umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ, korenie, olej a premiešame. Urovnáme hladinu ryže, prikryjeme pokrievkou a takto zakryté dáme do 200°C rozohriatéj rúry na 25 - 30 minút.





1 komentár:

  1. Teda, to musí byť dobrota. Recept si uložím a cez víkend ho skúsim, tak som zvedavá, ako sa mi kurča povedie :-). My máme veľkú výhodu v tom, že máme vlastné kurčatá, takže o to to bude lepšie :-). Máme sliepky a kohúta a o kurčatá nie je núdza :-D. Síce musím ku sliepkam každý deň ísť a dať im kŕmenie , vodu a zobrať vajíčka, ale keď človek niečo chce, tak pre to musí niečo urobiť.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.