sobota, 28. mája 2016

Makovo-banánový zákusok



Ak máte radi mak a banány, tak si určite upečte tento skvelý zákusok. Cesto je neskutočne vláčne, mäkkučké a takto vydrží naozaj dlho, čo ani nebude potrebné lebo je tak úžasný, že ho zjete rýchlosťou blesku. Recept je hrnčekový, čiže veľmi jednoduchý a zákusok máte raz dva hotový. Vrchnú plnku môžte pripraviť hocijakú, alebo cesto len posypať cukrom či poliať nejakou polevou.




potrebujeme:


3 vajcia

1 hrnček kryštálového cukru

50 ml oleja

1 kyslá smotana 200 g

3 banány strednej veľkosti, mäkšie, zrelšie

1 hrnček mletého maku

1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky

1 prášok do pečiva

štipka soli


veľkosť hrnčeka je 2,5 dl



postup:


1.
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pokiaľ sa nám nerozpustí cukor.


2.
Za stáleho šľahania pridáme olej a kyslú smotanu.


3.
Po lyžiciach pridávame mletý mak a potom zamiešame najemno vidličkou popučené banány.



4.
Nakoniec pridáme preosiatú múku, zmiešanú s práškom do pečiva a soľou, dôkladne premiešame.




5.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Veľkosť plechu 36x26 cm.


6.
Po upečení a vychladnutí povrch potrieme šľahačkovou plnkou.

šľahačková plnka:

2 x 250 ml  33% smotany, čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky

Smotany šľahám každú zvlášť, potom ich spojím a natriem na koláč.

Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme.



7.
Šľahačku zahladíme a povrch môžme ešte pokvapkať čokoládou.



2 komentáre:

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.