Škvarkové koláče mojej mamy, ktoré zbožňujem už od detstva, krehučké mäkučké s úžasnou kombináciou chutí. Aj keď škvarkové pagáče nemám veľmi v láske, tak túto kombináciu škvarkového cesta so slivkovým lekvárom zbožňujem, čím slanšie škvarky tým lepšie vynikne chuť slivkového lekváru. Samozrejme so soľou opatrne a kľudne použite aj škvarky nesolené, záleží kto má čo rád, no pri slaných tá slivková chuť vynikne viac.
cesto:
400 g polohrubej múky
20 g droždia (ja používam sušené 1 balíček 7 g)
250 ml vlažného mlieka (aby cesto nebolo husté ani riedke)
50 g kryštálového cukru
50 g roztopeného masla
1 vajce
1/2 lyžičky soli
po vykysnutí cesta ešte 250 g mletých bravčových škvariek (kupujem hotové, dostupné v každom markete)
na plnenie slivkový lekvár
roztopené maslo na potieranie koláčov po upečení
1.
Do väčšej misy dáme múku, vajíčko, maslo, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
2.
Cesto dobre vymiesime a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
3.
po vykysnutí cesta ešte 250 g mletých bravčových škvariek (kupujem hotové, dostupné v každom markete)
na plnenie slivkový lekvár
roztopené maslo na potieranie koláčov po upečení
postup:
1.
Najprv si pripravíme kvások tak, že mlieko trocha zohrejeme aby bolo vlažné (pozor, ak mlieko ohrejete príliš a bude teplé tak zničíte kvasinky a cesto vám nevykysne), potom do neho pridáme droždie a kryštálový cukor.
Premiešame a dáme kysnúť.
Do väčšej misy dáme múku, vajíčko, maslo, vykysnutý kvások a zarobíme cesto.
2.
Cesto dobre vymiesime a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
3.
Po vykysnutí cesto dáme na pomúčenú podložku.
4.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a malou lyžičkou rovnomerne rozložíme na cesto mleté škvarky.
Stierkou pekne rovnomerne rozmažeme po celom ceste.
5.
Cesto zvinieme do závinu a prehneme ho na polovicu
Necháme odpočívať 15 minút a potom ho znova rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm
Znova stočíme do závinu, prehneme a necháme znova odpočívať 15 minút. Robíme to takto na dvakrát, aby sa nám do cesta škvarky lepšie zakomponovali.
Po 15 minútach si cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, okraje štvorčeka (stačí na polke štvorčeka) ktoré budeme spájať namažeme rozšľahaným vajíčkom, pridáme slivkový lekvár, štvorček spojíme a na vzniknutom trojuholníčku pritlačíme okraje.
4.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a malou lyžičkou rovnomerne rozložíme na cesto mleté škvarky.
Stierkou pekne rovnomerne rozmažeme po celom ceste.
5.
Cesto zvinieme do závinu a prehneme ho na polovicu
Necháme odpočívať 15 minút a potom ho znova rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm
Znova stočíme do závinu, prehneme a necháme znova odpočívať 15 minút. Robíme to takto na dvakrát, aby sa nám do cesta škvarky lepšie zakomponovali.
Po 15 minútach si cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, okraje štvorčeka (stačí na polke štvorčeka) ktoré budeme spájať namažeme rozšľahaným vajíčkom, pridáme slivkový lekvár, štvorček spojíme a na vzniknutom trojuholníčku pritlačíme okraje.
6.
Trojuholníčky ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie
a pečieme pri teplote 180°C asi 20-25 minút. Po upečení hneď potrieme roztopeným maslom, aby nám koláče ostali krásne mäkké na dlhu dobu pokiaľ sa nezjedia :).
Zaujímavá kombinácia chutí. :)
OdpovedaťOdstrániťAno Majka, ale naozaj výborna :)
OdstrániťDnes upecene, su genialne, mnam :) hned ukladam recept
OdpovedaťOdstrániťSu vynikajuuuuce
OdpovedaťOdstrániťMôžem tieto koláčiky upiecť aj bez oskvarkov?
OdpovedaťOdstrániťVeľmi by som bola vďačná za recept od Vas na mrkvove koláčiky ale bez oskvarkov...ďakujem