piatok, 20. mája 2016

Jemný tvarohovo-makový koláč




Užasne jemný, mäkkučký a šťavnatý koláč z dvojakého cesta. Je pomerne rýchly a jednoduchý na prípravu, určite ho poniektorí poznáte, možno z inou plnkou, tá sa dá použiť naozaj hocijaká. Je prudko návykový a veľmi rýchlo sa zje :).


Spodné cesto:


250 g polohrubej múky


100 g práškový cukor


125 g Hery alebo masla 


1 vajce


1/2 balička prášku do pečiva


1 vanilkový cukor



Z uvedených surovín spracujeme cesto.



Tvarohová plnka:



550 g 
hrudkového jemného tvarohu 


200 g kyslej smotany


100 g práškového cukru




Všetko spolu premiešame.



Maková plnka:



1 dl mlieka


80 g kryštálového cukru


8 g masla - asi jedna čajová lyžička


1 vanilkový cukor


150 g mletého maku



Mlieko, maslo a cukor privedieme k varu, odstavíme a do horúceho vsypeme mletý mak, premiešame.







Vrchné piškótové cesto:



4 vajcia


5 lyžíc práškového cukru


7 lyžíc polohrubej múky


pol balíčka prášku do pečiva



Žĺtka s cukrom vymiešame do peny a zľahka primiešame vyšľahané bielka. Nakoniec pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva a dôkladne premiešame.




Postup:



1.

Plech o veľkosti 36x24 cm, vymastíme a vysypeme múkou.



2.
Spodné cesto si dáme na plech



a rukou rovnomerne roztlačíme.



3.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a z makovéj plnky lyžičkou tvoríme kôpky, ktoré ukladáme na rozotretý tvaroh. Mokrými prstami mak mierne stlačíme do tvarohu a snažíme sa to pekne zarovnať.



4.
Na takto pripravenú plnku nalejeme piškótové cesto a povrch zarovnáme.



5.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35 minút.



6.
Po upečení a vychladnutí môžme posypať práškovým cukrom alebo pokvapkať čokoládou.



2 komentáre:

  1. uzasny kusok,chutil celej rodinee o posledny kusok bola skoro bitka,dakujem za uzasne recepty Marta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja vám ďakujem za pekný komentár, sa nedivím že bola aj skoro bitka, je to skvelý koláčik a som veľmi rada že vám všetkým chutil :)

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.