UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 20. mája 2016

Jemný tvarohovo-makový koláč




Užasne jemný, mäkkučký a šťavnatý koláč z dvojakého cesta. Je pomerne rýchly a jednoduchý na prípravu, určite ho poniektorí poznáte, možno z inou plnkou, tá sa dá použiť naozaj hocijaká. Je prudko návykový a veľmi rýchlo sa zje :).


Spodné cesto:



250 g polohrubej múky


100 g práškový cukor


125 g Hery alebo masla 


1 vajce


1/2 balička prášku do pečiva


1 vanilkový cukor



Z uvedených surovín spracujeme cesto.



Tvarohová plnka:



550 g 
hrudkového jemného tvarohu 


200 g kyslej smotany


100 g práškového cukru




Všetko spolu premiešame.




Maková plnka:




1 dl mlieka


80 g kryštálového cukru


8 g masla - asi jedna čajová lyžička


1 vanilkový cukor


150 g mletého maku



Mlieko, maslo a cukor privedieme k varu, odstavíme a do horúceho vsypeme mletý mak, premiešame.








Vrchné piškótové cesto:




4 vajcia


5 lyžíc práškového cukru


7 lyžíc polohrubej múky


pol balíčka prášku do pečiva



Žĺtka s cukrom vymiešame do peny a zľahka primiešame vyšľahané bielka. Nakoniec pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva a dôkladne premiešame.





Postup:




1.

Plech o veľkosti 36x24 cm, vymastíme a vysypeme múkou.



2.
Spodné cesto si dáme na plech



a rukou rovnomerne roztlačíme.



3.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a z makovéj plnky lyžičkou tvoríme kôpky, ktoré ukladáme na rozotretý tvaroh. Mokrými prstami mak mierne stlačíme do tvarohu a snažíme sa to pekne zarovnať.



4.
Na takto pripravenú plnku nalejeme piškótové cesto a povrch zarovnáme.



5.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35 minút.



6.
Po upečení a vychladnutí môžme posypať práškovým cukrom alebo pokvapkať čokoládou.



2 komentáre:

  1. uzasny kusok,chutil celej rodinee o posledny kusok bola skoro bitka,dakujem za uzasne recepty Marta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja vám ďakujem za pekný komentár, sa nedivím že bola aj skoro bitka, je to skvelý koláčik a som veľmi rada že vám všetkým chutil :)

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.