Užasne jemný, mäkkučký a šťavnatý koláč z dvojakého cesta. Je pomerne rýchly a jednoduchý na prípravu, určite ho poniektorí poznáte, možno z inou plnkou, tá sa dá použiť naozaj hocijaká. Je prudko návykový a veľmi rýchlo sa zje :).
Spodné cesto:
250 g polohrubej múky
100 g práškový cukor
125 g Hery alebo masla
1 vajce
1/2 balička prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
Z uvedených surovín spracujeme cesto.
Tvarohová plnka:
550 g hrudkového jemného tvarohu
200 g kyslej smotany
100 g práškového cukru
Všetko spolu premiešame.
Maková plnka:
1 dl mlieka
80 g kryštálového cukru
8 g masla - asi jedna čajová lyžička
1 vanilkový cukor
150 g mletého maku
Mlieko, maslo a cukor privedieme k varu, odstavíme a do horúceho vsypeme mletý mak, premiešame.
Vrchné piškótové cesto:
4 vajcia
5 lyžíc práškového cukru
7 lyžíc polohrubej múky
pol balíčka prášku do pečiva
Žĺtka s cukrom vymiešame do peny a zľahka primiešame vyšľahané bielka. Nakoniec pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva a dôkladne premiešame.
Postup:
1.
Plech o veľkosti 36x24 cm, vymastíme a vysypeme múkou.
2.
Spodné cesto si dáme na plech
a rukou rovnomerne roztlačíme.
3.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a z makovéj plnky lyžičkou tvoríme kôpky, ktoré ukladáme na rozotretý tvaroh. Mokrými prstami mak mierne stlačíme do tvarohu a snažíme sa to pekne zarovnať.
4.
Na takto pripravenú plnku nalejeme piškótové cesto a povrch zarovnáme.
5.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 35 minút.
6.
Po upečení a vychladnutí môžme posypať práškovým cukrom alebo pokvapkať čokoládou.
uzasny kusok,chutil celej rodinee o posledny kusok bola skoro bitka,dakujem za uzasne recepty Marta
OdpovedaťOdstrániťJa vám ďakujem za pekný komentár, sa nedivím že bola aj skoro bitka, je to skvelý koláčik a som veľmi rada že vám všetkým chutil :)
Odstrániť