Neskutočne lahodný zákusok s výraznou orechovou a čokoládovou chuťou. Aj keď zákusok vyzerá možno zložito je celkom jednoduchý a je vhodný aj na akúkoľvek slávnostnú príležitosť.
cesto:
3 vajcia
150 g kryštálového cukru
70 ml vlažnej vody
50 ml oleja
180 g polohrubej múky
3 rovné polievkové lyžice kakaa
postup:
1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm.
-----------------
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva.
3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
4.
Pripravíme si orechovú plnku.
200 g mletých orechov
4 lyžice práškového cukru
1 a pol deci prevarenej vody a punčovú arómu
Mleté orechy zmiešame s cukrom a zalejeme prevarenou vodou. Premiešame a nakoniec pridáme punčovú arómu. Namiesto vody a arómy môžte použiť rum.
5.
Pripravíme si maslovú plnku:
250 g Hery maslovej
0,6 l mlieka
2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy
5 lyžíc kryštálového cukru
Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
2 mierne kopcovité lyžice kakaa
džem
akékoľvek sušienky
6.
Pripravenú plnku si rozdelíme na polovicu, jedna polovica nám ostane svetlá a do druhej polovice primiešame 2 mierne kopcovité lyžice kakaa.
7.
Na vychladnuté cesto natrieme vrstvu džemu, na to natrieme orechovú plnku
a na rozotretú orechovú plnku natrieme svetlú plnku.
Na rozotretú svetlú plnku poukladáme sušienky
a na sušienky natrieme tmavú plnku. Koláč necháme stuhnúť a odpočinúť v chlade, aby sušienky pekne zmäkli a chute sa prepojili.
8.
Povrch koláča dozdobíme podľa vlastnej fantázie.
3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
4.
Pripravíme si orechovú plnku.
orechová plnka:
4 lyžice práškového cukru
1 a pol deci prevarenej vody a punčovú arómu
Mleté orechy zmiešame s cukrom a zalejeme prevarenou vodou. Premiešame a nakoniec pridáme punčovú arómu. Namiesto vody a arómy môžte použiť rum.
5.
Pripravíme si maslovú plnku:
maslová plnka:
250 g Hery maslovej
0,6 l mlieka
5 lyžíc kryštálového cukru
Do mlieka dáme cukor, pudingový prášok, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme.
do plnky budeme ešte potrebovať:
2 mierne kopcovité lyžice kakaa
džem
akékoľvek sušienky
6.
Pripravenú plnku si rozdelíme na polovicu, jedna polovica nám ostane svetlá a do druhej polovice primiešame 2 mierne kopcovité lyžice kakaa.
7.
Na vychladnuté cesto natrieme vrstvu džemu, na to natrieme orechovú plnku
a na rozotretú orechovú plnku natrieme svetlú plnku.
Na rozotretú svetlú plnku poukladáme sušienky
a na sušienky natrieme tmavú plnku. Koláč necháme stuhnúť a odpočinúť v chlade, aby sušienky pekne zmäkli a chute sa prepojili.
8.
Povrch koláča dozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Vôbec nepochybujem o tom, že zákusok musí byť lahodný... hneď by som sa ponúkla :) Vyzerá výborne.
OdpovedaťOdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániť