piatok 25. augusta 2017

Čokoládová torta s mandarínkovým želé



Veľmi svieža, šťavnatá a vláčna tortička, vhodná na akúkoľvek príležitosť. Nič zložité, naozaj veľmi jednoduchá príprava a výsledok, ... hmm neskutočná dobrota :)






cesto:



3 vajcia

150 g kryštálového cukru

0,6 dl vlažnej vody - 60 ml

0,6 dl oleja  - 60 ml

160 g polohrubej múky

20 g kakaa

pol balička kypriaceho prášku do pečiva


postup:



1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 
Do toho si primiešame preosiatu múkus kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 


2.
Cesto vylejeme do formy vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer formy 25 cm. 
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva.



3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.

4.
Pripravíme si čokoládovo-tvarohovú plnku.


čokoládovo-tvarohová plnka:


250 g mascarpone 82 %

250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke

250  ml šľahačkovéj smotany 33%

4 lyžice práškového cukru

2 x 25 g čokoládovy nápoj v prášku



Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou. Nakoniec pridáme 1 čokoládovy nápoj v prášku a jemne prešľaháme ručným elektrickým šľahačom.



Šľahačkovú smotanu vyšľaháme  so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru a pred koncom šľahania vsypeme čokoládový prášok a ešte trocha prešľaháme.


                                                
5.
Šľahačku pridáme k plnke a pekne spolu premiešame. 


6.
Na vychladnuté upečené cesto natrieme pripravenú plnku,



plnku zarovnáme a naukladáme naň mandarínky.


7.
Pripravíme si mandarínkové želé na ktoré budeme potrebovať:


mandarínkové želé:


1 mandarínkový kompót - 312 g

 želé na 500 ml tekutiny, používam extra silné s agarom

voda + šťava s kompótu

Šťavu, ktorá nám zostala z kompótu zmiešame s vodou toľko, aby sme mali spolu pol litra tekutiny. No a potom z toho pripravíme želé podľa návodu na obale.

8.
Okolo plnky si dáme nejaké zábrany, napríklad ak nemáte nastaviteľnú formu, tak postačí niečo z tvrdého papiera alebo alobalu, aby nám želé pri zalievaní nestekalo. Polotuhým želé zalejeme mandarínky a tortu dáme vychladiť.





9 komentárov:

  1. Mňam, už viem, čo najbližšie upečiem. Ten čokoládový prášok tam dá nejakú extra chuť?
    Prajem pekný víkend,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Torta vyzerá úplne luxusne. Vynikajúci recept a ani nie je veľmi zložitý.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja by som sa chcela opýtať, nerozumiem, ako urobím to želé. Čo so šťavou z kompótu? Aj tú tam nejako dávam?Čo znamená voda+šťava? Koľko teda spolu dávam? A kedy to želé? Ďakujem pekne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šťavu, ktorá nám zostala z kompótu zmiešame s vodou toľko, aby sme mali spolu pol litra tekutiny. No a potom z toho pripravíme želé podľa návodu na obale. Kľudne sa opýtajte ak tomu nerozumiete, rada to ešte dovysvetlím.

      Odstrániť
    2. To znamená, kúpené želé vsypem do tekutiny? Či podľa akého návodu?Prepáčte,som začiatočník v pečení,možno hlúpe otázky, ale... :-)

      Odstrániť
    3. Kúpite si cukrárenské želé na 500 ml tekutiny Dr. Oetker, majú ho bežne v kauflande alebo tescu, žlto-oranžový obal. Urobite ho podľa návodu a použijete tu šťavu z kompótu a doplnite vodou na 500ml.

      Odstrániť
    4. Dakujem,uz chapem :-) Tesim sa,az vyskusam.

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.