Veľmi svieža a šťavnatá tortička, vhodná na akúkoľvek príležitosť. Nič zložité, naozaj veľmi jednoduchá príprava a výsledok, ... hmm neskutočná dobrota :)
cesto:
3 vajcia
150 g kryštálového cukru
0,6 dl vlažnej vody - 60 ml
0,6 dl oleja - 60 ml
160 g polohrubej múky
20 g kakaa
20 g kakaa
pol balička kypriaceho prášku do pečiva
postup:
1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiatu múkus kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme do formy vystlanéj papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer formy 25 cm.
-----------------
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva.
3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
4.
Pripravíme si čokoládovo-tvarohovú plnku.
250 g mascarpone 82 %
250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke
250 ml šľahačkovéj smotany 33%
4 lyžice práškového cukru
2 x 25 g čokoládovy nápoj v prášku
Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou. Nakoniec pridáme 1 čokoládovy nápoj v prášku a jemne prešľaháme ručným elektrickým šľahačom.
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru a pred koncom šľahania vsypeme čokoládový prášok a ešte trocha prešľaháme.
5.
Šľahačku pridáme k plnke a pekne spolu premiešame.
6.
Na vychladnuté upečené cesto natrieme pripravenú plnku,
plnku zarovnáme a naukladáme naň mandarínky.
7.
Pripravíme si mandarínkové želé na ktoré budeme potrebovať:
1 mandarínkový kompót - 312 g
želé na 500 ml tekutiny, používam extra silné s agarom
voda + šťava s kompótu
Šťavu, ktorá nám zostala z kompótu zmiešame s vodou toľko, aby sme mali spolu pol litra tekutiny. No a potom z toho pripravíme želé podľa návodu na obale.
8.
Okolo plnky si dáme nejaké zábrany, napríklad ak nemáte nastaviteľnú formu, tak postačí niečo z tvrdého papiera alebo alobalu, aby nám želé pri zalievaní nestekalo. Polotuhým želé zalejeme mandarínky a tortu dáme vychladiť.
3.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
4.
Pripravíme si čokoládovo-tvarohovú plnku.
čokoládovo-tvarohová plnka:
250 g mascarpone 82 %
250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke
250 ml šľahačkovéj smotany 33%
4 lyžice práškového cukru
2 x 25 g čokoládovy nápoj v prášku
Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou. Nakoniec pridáme 1 čokoládovy nápoj v prášku a jemne prešľaháme ručným elektrickým šľahačom.
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru a pred koncom šľahania vsypeme čokoládový prášok a ešte trocha prešľaháme.
5.
Šľahačku pridáme k plnke a pekne spolu premiešame.
6.
Na vychladnuté upečené cesto natrieme pripravenú plnku,
plnku zarovnáme a naukladáme naň mandarínky.
7.
Pripravíme si mandarínkové želé na ktoré budeme potrebovať:
mandarínkové želé:
1 mandarínkový kompót - 312 g
želé na 500 ml tekutiny, používam extra silné s agarom
voda + šťava s kompótu
Šťavu, ktorá nám zostala z kompótu zmiešame s vodou toľko, aby sme mali spolu pol litra tekutiny. No a potom z toho pripravíme želé podľa návodu na obale.
8.
Okolo plnky si dáme nejaké zábrany, napríklad ak nemáte nastaviteľnú formu, tak postačí niečo z tvrdého papiera alebo alobalu, aby nám želé pri zalievaní nestekalo. Polotuhým želé zalejeme mandarínky a tortu dáme vychladiť.
Mňam, už viem, čo najbližšie upečiem. Ten čokoládový prášok tam dá nejakú extra chuť?
OdpovedaťOdstrániťPrajem pekný víkend,
A.
Ano Aďka, extra čokoládovú a veľmi jemnú ;)
OdstrániťTorta vyzerá úplne luxusne. Vynikajúci recept a ani nie je veľmi zložitý.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Monika, hlavne luxusne chutí :)
OdpovedaťOdstrániťJa by som sa chcela opýtať, nerozumiem, ako urobím to želé. Čo so šťavou z kompótu? Aj tú tam nejako dávam?Čo znamená voda+šťava? Koľko teda spolu dávam? A kedy to želé? Ďakujem pekne.
OdpovedaťOdstrániťŠťavu, ktorá nám zostala z kompótu zmiešame s vodou toľko, aby sme mali spolu pol litra tekutiny. No a potom z toho pripravíme želé podľa návodu na obale. Kľudne sa opýtajte ak tomu nerozumiete, rada to ešte dovysvetlím.
OdstrániťTo znamená, kúpené želé vsypem do tekutiny? Či podľa akého návodu?Prepáčte,som začiatočník v pečení,možno hlúpe otázky, ale... :-)
OdstrániťKúpite si cukrárenské želé na 500 ml tekutiny Dr. Oetker, majú ho bežne v kauflande alebo tescu, žlto-oranžový obal. Urobite ho podľa návodu a použijete tu šťavu z kompótu a doplnite vodou na 500ml.
OdstrániťDakujem,uz chapem :-) Tesim sa,az vyskusam.
Odstrániťprepáčte ale kde dostať ten kakaový prášok asi je to nejaké malé balenie dakujem
OdpovedaťOdstrániťAkýkoľvek čokoládový prášok na prípravu nápoja, je to balené asi po 10 kusov v krabičke. Ten čo je na fotke a použila som ho je z lidlu, je v bežnéj ponuke, nájdete ho niekde v oddelení káv.
Odstrániť