piatok 1. septembra 2017

Krehký orechovo-slivkový koláč




Veľmi krehký koláč s úžasne jemnou chuťou vlašských orechov v kombinácií sviežej a šťavnatej chuti sliviek, ktorý sa rozplýva na jazyku. Koláčik je jednoduchý na prípravu a ak nemáte slivky, môžte ich nahradiť slivkovým lekvárom.



cesto:



400 g polohrubej múky

180 g práškový cukor

1 heru alebo maslo (250 g)

4 žĺtky

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor




postup:



1.
Z uvedených surovín spracujeme cesto.

                                                
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.
Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x26 cm.

Druhú polovicu cesta si zabalíme do fólie a dáme do mrazničky aspoň na 15-20 minút
(ešte si ho rozdelím na tri diely, skôr sa zamrazí a potom to aj rovnomernejšie nastrúham po tretinách na celú plochu), aby sa nám potom dobre strúhalo na orechovú plnku. 

 
3.
Medzitým pokiaľ nám druha polovica cesta stuhne si pripravíme orechovú plnku.



orechová plnka:



4 bielky

150 g práškového cukru

200 g mletých vlašských orechov


Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha a pridáme orechy. 


Jemne a dôkladne premiešame.

4.
Plnku dáme na pripravené cesto 


a rovnomerne rozotrieme.

5.
Na rovnomerne rozotretú plnku dáme nakrájané slivky, trocha ich vtlačíme do plnky a stierkou ešte zarovnáme.

6.
Na zarovnanú plnku nastrúhame hrubým strúhadlom, stuhnutú druhú polovicu cesta.

7.
Pečieme pri teplote 180°C asi 35-40 minút.



2 komentáre:

  1. Moc vyborny kolacik podaril sa napoprve:-);-)
    A cely tento blog je TOP TOPOV!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.