Veľmi krehký koláč s úžasne jemnou chuťou vlašských orechov v kombinácií sviežej a šťavnatej chuti sliviek, ktorý sa rozplýva na jazyku. Koláčik je jednoduchý na prípravu a ak nemáte slivky, môžte ich nahradiť slivkovým lekvárom.
cesto:
400 g polohrubej múky
180 g práškový cukor
1 heru alebo maslo (250 g)
4 žĺtky
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
postup:
1.
Z uvedených surovín spracujeme cesto.
2.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu si dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech.
Cesto si môžte rozvaľkať aj na podložke a potom ho preniesť na plech, ale ja to tak nerobím. Veľkosť plechu je 36x26 cm.
Druhú polovicu cesta si zabalíme do fólie a dáme do mrazničky aspoň na 15-20 minút
(ešte si ho rozdelím na tri diely, skôr sa zamrazí a potom to aj rovnomernejšie nastrúham po tretinách na celú plochu), aby sa nám potom dobre strúhalo na orechovú plnku.
Druhú polovicu cesta si zabalíme do fólie a dáme do mrazničky aspoň na 15-20 minút
(ešte si ho rozdelím na tri diely, skôr sa zamrazí a potom to aj rovnomernejšie nastrúham po tretinách na celú plochu), aby sa nám potom dobre strúhalo na orechovú plnku.
Medzitým pokiaľ nám druha polovica cesta stuhne si pripravíme orechovú plnku.
orechová plnka:
4 bielky
150 g práškového cukru
200 g mletých vlašských orechov
Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha a pridáme orechy.
Jemne a dôkladne premiešame.
4.
Plnku dáme na pripravené cesto
a rovnomerne rozotrieme.
5.
Na rovnomerne rozotretú plnku dáme nakrájané slivky, trocha ich vtlačíme do plnky a stierkou ešte zarovnáme.
6.
Na zarovnanú plnku nastrúhame hrubým strúhadlom, stuhnutú druhú polovicu cesta.
7.
Pečieme pri teplote 180°C asi 35-40 minút.
Moc vyborny kolacik podaril sa napoprve:-);-)
OdpovedaťOdstrániťA cely tento blog je TOP TOPOV!
Ďakujeeem, tak to ma veľmi teší :)
Odstrániť