Minule som piekla na rodinnú oslavu túto skvelú, jemnú, šťavnatú a sviežu tortu, ktorá zožala úspech. Kedže všetkým naozaj chutila a nie je až tak náročná na prípravu, tak som sa rozhodla že ju pridám aj na blog a možno ňou niekoho inšpirujem :)
1.
Takže najprv upečieme 4 x cesto zo 4 vajec. Ak chcete cesto kakaové, stačí vymeniť podiel múky za kakao, asi tak 30 g.
cesto:
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
1 dl vlažnej vody
50 ml oleja
250 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
postup:
2.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov.
Do toho si primiešame preosiatu múku a práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 34 x 25 cm.
-----------------
-----------------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej.
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku a práškom do pečiva.
4.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
5.
Na spodný diel torty dáme tri cesta a to štvrté cesto použijeme na vrchnú časť torty, čiže ho prekrojíme a orežeme na štvorec cca 23 x 23 cm.
6.
Ďalej budeme potrebovať 5 x smotanovo-tvarohovú plnku s toho 3 x s jahodovým džemom a 2 x bez džemu.
Čiže budeme potrebovať 5 x mascarpone, 5 x tvaroh a 5 šľahačkovú smotanu + ešte 1 x smotanu na vrchné zdobenie.
250 g mascarpone
250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke
250 ml šľahačkovéj smotany 33 %
4 lyžice práškového cukru
1 stužovač do šľahačky
2 lyžice hustejšieho domáceho jahodového džemu s kúskami jahôd, môžte použiť aj čerstvé jahody
Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou.
Vyšľaháme si smotanu so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru, asi v polovici miešania pridáme stužovač a došľaháme. Šľahačku pridáme po častiach k plnke a pekne spolu premiešame. Nakoniec jemne primiešame džem.
7.
Na vychladnuté upečené cesto natrieme pripravenú plnku s džemom.
8.
Čiže torta bude vyzerať takto:
*Prvé cesto a prvá plnka s džemom.
*Druhé cesto a druhá plnka s džemom.
*Tretie cesto a tretia plnka bez džemu, čiže bude biela, na ktorú budeme potom ukladať ovocie.
Pod vrchný diel torty popicháme vystuž s umelých slamiek na pitie, aby nám pekne torta držala a neprepadávala sa.
*Na to ide štvrté prekrojené cesto a štvrtá plnka s džemom. Čiže polovica cesta + polovica plnky a druhá polovica cesta + druhá posledná vrchná polovica plnky.
Piatym dielom plnky natrieme celý obvod torty a dáme celú tortu vychladiť.
Vrch ozdobíme šiestou vyšľahanou šľahačkou s cukrom a stužovačom.
Nakoniec poukladáme polovicu ovocia, ktorú polejeme želatínou pripravenou podľa návodu, na to poukladáme druhú polovicu ovocia a ak sa nám zvýšila želatína, tak to ešte polejeme zvyšnou želatínou. Robíme to takto na dvakrát, aby nám ovocie pekne držalo spolu.
4.
Po upečení a miernom vychladnutí cesto prevrátime, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
5.
Na spodný diel torty dáme tri cesta a to štvrté cesto použijeme na vrchnú časť torty, čiže ho prekrojíme a orežeme na štvorec cca 23 x 23 cm.
6.
Ďalej budeme potrebovať 5 x smotanovo-tvarohovú plnku s toho 3 x s jahodovým džemom a 2 x bez džemu.
Čiže budeme potrebovať 5 x mascarpone, 5 x tvaroh a 5 šľahačkovú smotanu + ešte 1 x smotanu na vrchné zdobenie.
smotanovo-tvarohová plnka:
250 g mascarpone
250 g mäkkého tvarohu, vo fólií, nie vo vaničke
250 ml šľahačkovéj smotany 33 %
4 lyžice práškového cukru
1 stužovač do šľahačky
2 lyžice hustejšieho domáceho jahodového džemu s kúskami jahôd, môžte použiť aj čerstvé jahody
Mascarpone vymiešame s 3 lyžicami práškového cukru, pridáme tvaroh a premiešame. Miešame len zľahka ale dôkladne, aby sa nám to len pekne spojilo, miešala som iba vidličkou.
Vyšľaháme si smotanu so zvyšnou 1 lyžicou práškového cukru, asi v polovici miešania pridáme stužovač a došľaháme. Šľahačku pridáme po častiach k plnke a pekne spolu premiešame. Nakoniec jemne primiešame džem.
7.
Na vychladnuté upečené cesto natrieme pripravenú plnku s džemom.
8.
Čiže torta bude vyzerať takto:
*Prvé cesto a prvá plnka s džemom.
*Druhé cesto a druhá plnka s džemom.
*Tretie cesto a tretia plnka bez džemu, čiže bude biela, na ktorú budeme potom ukladať ovocie.
Pod vrchný diel torty popicháme vystuž s umelých slamiek na pitie, aby nám pekne torta držala a neprepadávala sa.
*Na to ide štvrté prekrojené cesto a štvrtá plnka s džemom. Čiže polovica cesta + polovica plnky a druhá polovica cesta + druhá posledná vrchná polovica plnky.
Piatym dielom plnky natrieme celý obvod torty a dáme celú tortu vychladiť.
Vrch ozdobíme šiestou vyšľahanou šľahačkou s cukrom a stužovačom.
Nakoniec poukladáme polovicu ovocia, ktorú polejeme želatínou pripravenou podľa návodu, na to poukladáme druhú polovicu ovocia a ak sa nám zvýšila želatína, tak to ešte polejeme zvyšnou želatínou. Robíme to takto na dvakrát, aby nám ovocie pekne držalo spolu.
9.
Tortu necháme poriadne vychladiť a nakoniec dozdobíme sviečkami, v mojom prípade aj kyslými cukríkmi podľa želania.
Nádherná tortička...
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Evka, bola výborná :)
Odstrániť