UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 22. septembra 2017

Zamatový koláč s kokosovou plnkou




Zamatovo jemný a mäkučký koláč s veľmi vláčnou kokosovou plnkou.  Jemná kakaovo-kokosová chuť vás naozaj očarí, navyše recept je nenáročný a jednoduchý, ktorý zvládne naozaj každý.



1. cesto:


100 g práškový cukor

150 g masla alebo hery

250 g polohrubej múky

15 g kakaa

1 vajce

1/2 balička prášku do pečiva

vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor



postup:



1.
Z uvedených surovín spracujeme cesto.

2.
Cesto dáme na vymastený a múkou posypaný plech. 



Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech, až po okraje.Veľkosť plechu je 34x24 cm. Cesto necháme takto chvíľu odpočívať a spravíme si plnku

3.

kokosovo-krupicová plnka:


1 L mlieka
140 g krupice
50 g cukru
100 g strúhaného kokosu

Do hrnca dáme mlieko s cukrom a začneme variť, hneď prisypeme aj krupicu. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme asi  minútu. Odstavíme, premiešame, asi po minúte prisypeme kokos a premiešame.

4.
Teraz dáme zapiecť to 1. cesto na 10 minút, pri teplote 180°C a medzitým nám plnka trocha vychladne.

5.
Pokiaľ sa nám cesto zapeká a plnka chladne vyšľaháme si druhé cesto.

2.cesto:


2 vajcia
100 g cukru
200 ml mlieka
100 ml oleja
200 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
2 lyžice kakaa

Vajcia s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme olej a mlieko. 
Nakoniec pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva, dôkladne premiešame.


6.
Po 10 minútach zapečené cesto vyberieme, natrieme naň plnku, 



zarovnáme a na plnku nalejeme pripravené 2. cesto, zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180°C ďalších asi 25-30 minút, treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie ináč.

7.
Po upečení môžme povrch posypať práškovým cukrom, nakoľko koláč nie je až tak veľmi sladký alebo polejeme čokoládou.





2 komentáre:

  1. Úžasná mňamka. Hneď by som sa do koláčika zahryzla.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uzasna kombinacia chuti a pomer ingrediencií v recepte vydaril sa mi aj ked ja mam obe ruky lave����...Maria vy mate urcite "zlate rucicky" inak to nevidim ��

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.