piatok 22. septembra 2017

Zamatový koláč s kokosovou plnkou




Zamatovo jemný a mäkučký koláč s veľmi vláčnou kokosovou plnkou.  Jemná kakaovo-kokosová chuť vás naozaj očarí, navyše recept je nenáročný a jednoduchý, ktorý zvládne naozaj každý.



1. cesto:


100 g práškový cukor

150 g masla alebo hery

250 g polohrubej múky

15 g kakaa

1 vajce

1/2 balička prášku do pečiva

vanilková esencia alebo 1 vanilkový cukor



postup:



1.
Z uvedených surovín spracujeme cesto.

2.
Cesto dáme na vymastený a múkou posypaný plech. 



Rukou, alebo silikónovým valčekom si cesto rovnomerne roztlačíme na celý plech, až po okraje.Veľkosť plechu je 34x24 cm. Cesto necháme takto chvíľu odpočívať a spravíme si plnku

3.

kokosovo-krupicová plnka:


1 L mlieka
140 g krupice
50 g cukru
100 g strúhaného kokosu

Do hrnca dáme mlieko s cukrom a začneme variť, hneď prisypeme aj krupicu. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme asi  minútu. Odstavíme, premiešame, asi po minúte prisypeme kokos a premiešame.

4.
Teraz dáme zapiecť to 1. cesto na 10 minút, pri teplote 180°C a medzitým nám plnka trocha vychladne.

5.
Pokiaľ sa nám cesto zapeká a plnka chladne vyšľaháme si druhé cesto.

2.cesto:


2 vajcia
100 g cukru
200 ml mlieka
100 ml oleja
200 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
2 lyžice kakaa

Vajcia s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme olej a mlieko. 
Nakoniec pridáme preosiatú múku s kakaom a práškom do pečiva, dôkladne premiešame.


6.
Po 10 minútach zapečené cesto vyberieme, natrieme naň plnku, 



zarovnáme a na plnku nalejeme pripravené 2. cesto, zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180°C ďalších asi 25-30 minút, treba to odsledovať, pretože každá rúra pečie ináč.

7.
Po upečení môžme povrch posypať práškovým cukrom, nakoľko koláč nie je až tak veľmi sladký alebo polejeme čokoládou.





2 komentáre:

  1. Úžasná mňamka. Hneď by som sa do koláčika zahryzla.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uzasna kombinacia chuti a pomer ingrediencií v recepte vydaril sa mi aj ked ja mam obe ruky lave����...Maria vy mate urcite "zlate rucicky" inak to nevidim ��

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.